Dobra ideja i znanje presudni za uspjeh

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Dobra ideja, kreativnost, upornost i znanje kljucni su preduvjeti za uspjeh u svakom poslu. Ne treba cekati da vas netko gura jer uspjeh nece izostati ako ste odlucni, kompetentni i kreativni", svojevrsni su zakljucci okruglog stola na temu inovativnosti i kreativnosti u poslu, kojeg je u galeriji Cvajner organizirala Udruga Ladonja.

O toj su temi s aspekta odvjetništva, kazališta, poduzetništva i ekonomije govorili sudionici- odvjetnica Vesna Alaburic, redatelj i kazališni pedagog Robert Raponja, ravnateljica Ekonomskog instituta Sandra Švaljeg i poduzetnik Plinio Cuccurin ujedno i predsjednik udruge Ladonja.

Vesna Alaburic se osvrnula na inovativnost u odvjetnickoj struci rekavši da pravnik koji se kao pijan plota drži slova zakona ne može kvalitetno obavljati svoj posao, te da se svaki zakon i odredba mogu preispitivati s razlicitih aspekata, što na kraju pruža mogucost za kreativnost.

-Najkreativnije se osjecam u svom uredu kada pravne probleme proucavam s cinjenicnog i pravnog aspekta. Vecina misli da su odvjetnici najkreativniji u sudnici što nije tocno jer sudnica je zapravo završetak cijelog posla, rekla je Alaburic.

Sandra Švaljeg
smatra da su inovativnost i kreativnost itekako važni no to, tvrdi, dolazi na kraju. Po njenim rijecima, tome prethodi znanje i strucnost, a u svijetu ekonomije bitno je neprestano pratiti vanjske trendove i kretanja kako bi doznali što se može ocekivati u buducnosti. Naglasila je da nije toliko bitna originalnost ekonomskih programa te da je mnogo važnije imitirati dobre primjere.

Robert Raponja
je konstatirao da se društvo može režirati kao kazališna predstava, dodajuci da baš kao u kazalištu, režija može biti dobra ili loša. Naglasio je da za kreativnost bitno iskociti iz uobicajenih šablona, oduprijeti se predrasudama te slobodno i hrabro pratiti svoju ideju.

O tome koliko je inovacija bitna u svijetu biznisa, govorio je Plinio Cuccurin, rekavši da se prije 40-tak godina kvaliteta tvrtki bazirala na kvaliteti strojeva, nešto kasnije ona je ovisila o pokrivenosti tržišta, dok je danas od presudne važnosti inovacija.

-Uzmimo primjer Arenaturista koji još funkcionira po principima i idejama osmišljenim prije dvadeset godina. Ta tvrtka danas nije kompetitivna jer joj nedostaju inovacije i kreativnost, a tvrtke koje se po istom modelu ponašaju zadnjih dvadesetak godina nemaju šanse za napredak, smatra Cuccurin.

Naglasio je da uspjeh tvrtke pociva na kvalitetnom timskom radu, motiviranju djelatnika, medusobnom uvažavanju, razvoju ljudskih potencijala i dijalogu.

-Možete imati Karajana za dirigenta ali ako orkestar ne zna svirati, sve je uzaludno, slikovito se izrazio Cuccurin i dodao da svaki dobar voda mora od svojih zaposlenika crpiti ono najbolje nakon cega ce uspjeh biti zagarantiran.

Osvrnuvši se na stanje u medijima, Alaburic je konstatirala da su njeni klijenti mnogo puta bili napadani u raznim medijima ali da je puno korisnije izbjegavati tužbu.

-Cinjenica je da su novinari najkritiziranija profesija u zadnjih 20-tak godina, što nema osnove. Stavimo li neke druge profesije u uvjete u kojima rade novinari pritisnuti rokovima, mnogi ne bi mogli kvalitetno odradivati svoj posao. Treba imati povjerenja u novinare no i mi se trebamo potruditi da im pružimo kvalitetnu i provjerenu informaciju, zakljucila je Alaburic.

Nakon rasprave, urucene su novcane nagrade pobjednicima Ladonjinog natjecaja "Imaš ideju?" "Potok znanja", "More nije smetlište" i "Psi izvidaci- dogs scouts", tri su najbolje lokalne ideje nagradene svaka u iznosu od devet tisuca kuna, dok su iznos od 15 tisuca kuna osvojile tri najbolje rangirane nacionalne ideje odnosno projekti "Besplatni prijevoz putnika, u gradskom i prigradskom autobusnom prometu" "Zeleni automobil" i "Internet razmjene školskih udžbenika". (D. BAŠIC-PALKOVIC)


Podijeli: Facebook Twiter