Dobiva li Pula konačno prvi shopping mall?

Boris Miletić (Arhiva)
Boris Miletić (Arhiva)

Grad Pula raspisao je javni natječaj za prodaju dvaju parcela neizgrađenog građevinskog zemljišta podno Kaštanjera od kojih namjerava prihodovati gotovo tri milijuna eura.

Riječ je o parcelama površine 10.750 i 8.970 četvornih metara, dakle ukupno 19.720 kvadrata, smještenih jedna pored druge uz pulsku obilaznicu, na području ispod Kaštanjera između Santorijeve ulice i Pet shop centra.

Ove dvije velike neizgrađene površine već su se u dva navrata nudile na prodaju velikim investitorima, međutim, dosadašnji pokušaji nisu urodili plodom. Kako zbog ekonomske krize koja je nastupila posljednjih godina, tako i, tada, neizrađenih prostornih planova. No, sada se to promijenilo jer je nedavno izrađen i usvojen UPU Istočna poslovna zona, te shodno tome izmjene i dopune GUP-a.

Na prvom natječaju, 2011. godine, parcela od 10,7 tisuća četvornih metara bila je procijenjena na 2.150 milijuna eura, a ona površine 8,9 tisuća kvadrata na 1,8 milijuna. Odnosno, bile su procijenjene na 200 eura po kvadratu, s mogućim popustom od deset posto ukoliko se iznos uplati odjednom, dakle, 180 eura po četvornom metru. Sada je cijena u startu smanjena na 150 eura po četvornom metru, a jednaka cijena za ove površine bila je i na natječaju prošle godine.

Gradonačelnik Boris Miletić prilikom obrazlaganja raspisivanja natječaja rekao je da je gradskoj upravi stiglo pismo namjere potencijalnih kupaca, odnosno ulagača. Iako gradska uprava ne otkriva o kojoj se tvrtki radi, evidentno je da su investitori iznova pokazali velik interes za neizgrađenim površinama podno Kaštanjera, štoviše, prema nekim informacijama zainteresirani su za kupnju cijelog područja što je itekako dovoljna površina čak i za shopping mall, prvi koji bi konačno niknuo u Puli nakon što su zbog sudskog postupka partnera zaustavljeni projekti izgradnje Pula gatea, a zbog krize nema ništa od projekta CCS ulaganja na području skladišta Istre u Industrijskoj zoni Šijana.

O ishodu natječaja, nakon što bude provedena licitacija, odlučivat će Gradsko vijeće, koje se treba sazvati najkasnije do 19. ožujka, odnosno, dva mjeseca prije lokalnih izbora koji su zakazani za 19. svibnja.

Prihod u gradsku kasu od 22,1 milijun kuna, odnosno, 2,958 milijuna eura, svakako bi bio značajan za realizaciju mnogih gradskih programa, još više otvaranje novih radnih mjesta, ali i sama činjenica da bi Pula konačno dobila svoj prvi "Mall" zasigurno je razlog zbog kojeg će javnost s velikom pažnjom pratiti ovaj natječaj i interes velikih ulagača. (G. ROJNIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter