Dobitnici Sundance Film Festivala

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Mitski film u kojem glavnu ulogu tumaci osmogodišnja djevojcica i dokumentarni film o ratu protiv droge osvojili su glavne nagrade na ovogodišnjem Sundance Film Festivalu, koji je održan u Park Cityju u saveznoj državi Utah od 19. do 29. sijecnja.

Film "Beasts of the Southern Wild" ("Zvijeri južnjacke divljine") osvojio je glavnu nagradu žirija u kategoriji najbolje americke drame, dok je istu nagradu u kategoriji najboljeg dokumentarca osvojio "The House I Live In" ("Kuca u kojoj živim"), obznanjeno je tijekom subotnje dodjele nagrada tog najpoznatijeg americkog festivala nezavisnog filma.

Prvijenac 29-godišnjeg redatelja i scenarista Benha Zeitlina prati pricu djevojcice Hushpuppy koja živi zajedno s ocem na delti Mississippija. Film je osvojio i nagradu za najbolju kameru.

Zeitlin je rekao da je glavna zvijezda filma, devetogodišnja Quvenzhane Wallis, "najveca osoba koju poznaje", dok je mlada glumica kazala da je spremna postati filmska zvijezda, no da se prvo mora vratiti u treci razred. Buduci da je Sundance Film Festival ujedno i veliko filmsko sajmište, film "Beasts of the Southern Wild" je tijekom prošlog tjedna otkupila kuca Fox Searchlight.

Dokumentarni film redatelja Eugenea Jareckog "The House I Live In" istražuje društvenu, ljudsku i ekonomsku cijenu borbe protiv droge. Taj je filmaš nagraden vec 2005. godine za film "Why We Fight" ("Zašto se borimo"). Primajuci nagradu, Jarecki je kazao da je rat protiv droge "tragicno nemoralan i pogrešan".

"Želimo li promijeniti neke stvari u ovoj državi, moramo prestati trpati u zatvor ljude koji nisu pocinili nasilne zlocine. Moramo prestati davati kazne za posjedovanje droge koje su strože od onih za ubojstvo", kazao je Jarecki.

Medu ostalim nagradenim filmovima tu je i dokumentarac Kirbyja Dicka "The Invisible War" ("Nevidljiv rat") o silovanju u vojsci, koji je osvojio nagradu publike, kao i film "The Surrogate" redatelja Bena Lewina s Johnom Hawkesom u ulozi 38-godišnjeg invalida koji angažira prostitutku Helen Hunt kako bi izgubio nevinost. I ovaj je film otkupila kuca Fox Searchlight. (Priredio B. VINCEK)


Podijeli: Facebook Twiter