Dobitnici priznanja Grada Buzeta

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Ekonomskoj krizi unatoc, u buzetskom gospodarstvu nije bilo tektonskih poremecaja. Nadam se da je i Grad tome pridonio antirecesijskim programima i mjerama koje su pripomogle stabilnijem poslovanju gospodarstvenika, obrtnika i poljoprivrednika na domacem i globalnom tržištu", istaknuo je gradonacelnik Valter Flego na sinocnjoj svecanoj sjednici Gradskog vijeca održanoj u Narodnom domu, stoljetnom sjedištu kulturnog i politickog života.

Sjednicom je zapocelo obilježavanje Subotine, pucke stoljetne tradicije Buzeštine, koja se u povodu blagdana sv. Marije Male posljednjih 17. godina slavi i kao gradski praznik. Proslavljena je i 10. obljetnica proglašenja Buzeta gradom tartufa. Vizija je to, rekao Flego koja je doprinijela razvoju Buzeštine kao znacajne turisticke destinacije. Vrlo skromnim sredstvima turizam je doveden na respektabilnu razinu s trendom stalnog rasta broja gostiju i nocenja.

Govoreci o dosadašnjim postignucima, Flego je istaknuo da su prava iz sustava brdsko-planinskog podrucja donijela Buzetu i njegovim gradanima, tvrtkama, obrtnicima i poljoprivrednicima, mnogostruku korist.

- Ministarstvo regionalnog razvoja pocetkom ove godine predstavilo je radnu verziju Strategije regionalnog razvoja Hrvatske, sukladno kojoj Grad Buzet više ne bi ostvarivao prava iz sadašnjeg statusa brdsko-planinskog podrucja. Ukoliko se to dogodi, Buzet bi pretrpio izrazito teške posljedice jer bi bili primorani zaustaviti zapocete projekte, usporili bi se rast i razvoj, otežalo bi se zadržavanje postojeceg standarda života, u pitanje bi se dovelo ispunjavanje mnogih dugorocnih obveza, stoga cinimo sve što je u našoj moci da održimo trenutni status, rekao je Flego.

Flego se zahvalio svima koji su utkali svoj doprinos u razvoj današnjeg modernog Buzeta. - Svatko od njih pridonio je izgradnji buzetskog srca, identiteta i tako razvoju cijelog grada. Jer, ne zaboravimo, Buzet je naš vjeciti izazov i projekt, porucio je.

U glazbenom dijelu programa svecane sjednice kojoj su bili nazocni dožupan Vedran Grubišic te delegacije zbratimljenih i prijateljskih gradova Kopra, Cabra, Quattro Castella te Marije Bistrice, nastupili su mješoviti pjevacki zbor buzetskog Glazbenog društva Sokol te gunjci Vlado Prodan i Dario Klaric. U Zavicajnom muzeju otvorena je izložba Roberta Krajcera "Rukopisi".

Na svecanoj sjednici urucena su ovogodišnja gradska priznanja, Zlatne plakete KUD-u Istarski željeznicar Roc koje slavi 50-godišnjicu osnutka i Bocarskom klubu Trio Buzet, dvostrukom prvaku Hrvatske, peterostrukom pobjedniku Hrvatskog kupa te prvaku Europe.

Srebrna plaketa urucena je obrtu za gradevinarstvo Ljubo Šculac, Nagrada Grada profesorima Srednje škole Mariji Pavletic i Boži Tolušicu, a pohvalnice gimnazijalcima Ivanu Cehu, Beti Bašic i Matei Cerovac te clanovima Juniorske momcadi NK Buzet, osvajacima prvog mjesta u I. županijskoj ligi juniora.


Podijeli: Facebook Twiter