Dobit velika, a place miruju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

O rezultatima pregovaranja s turistickim tvrtkama regije, s posebnim osvrtom na rovinjsku Maistru, govorili su u srijedu Marina Cvitic, predsjednica odbora za turizam Sindikata Istre i Kvarnera (SIK), Salvino Bibulic, regionalni povjerenik Sindikata turizma i usluga Hrvatske (STUH), Zinka Kadum i Anton Cerin, podrucni povjerenici STUH-a te Dorina Buic, voditeljica ureda SIK-a u Porecu.

Sindikalisti su razocarani pregovorima s hotelijerskom turistickom kucom Maistra jer, osim regresa za godišnji odmor od 40 kuna po danu godišnjeg odmora, nisu isplacene nikakve razlike za 2009. godinu. Istovremeno, u gotovo svim turistickim društvima u kojima imaju svojeg predstavnika postignuti su dogovori o povecanju placa i isplati jednokratnih naknada ili drugih vidova novcanih nagrada za tekucu godinu, kao i povecanju placa za 2010. Maistra je pak za devetomjesecni period na Zagrebackoj burzi ostvarila 90 milijuna kuna dobiti.

Iako je u pregovorima sredinom studenog poslodavac nudio prijedlog od isplate jednokratne nagrade u visini od 800 kuna, povecanje osnovne place od 1. studenoga 2009. godine za dva posto te definiranje placa za 2010. godinu 1. lipnja iduce godine, kao i zadržavanje ostalih prava radnika na dosadašnjoj razini, sredinom prosinca povukao je svoj prijedlog s obrazloženjem da ce tvrtka u 2010. godini poslovati s gubitkom. Radnici Maistre ce tako za 2009. dobiti božicnicu od 1.700 kuna, a povecanje place od dva posto uslijedit ce od 1. sijecnja 2010. godine.

Zakljucak sindikata je da se ovakvim nacinom pregovora omalovažava sindikate i radnike koji su dali puni doprinos da se teška i neizvjesna sezona odradi cim bolje te se pitaju gdje je nestalo 90 milijuna kuna dobiti, odnosno što se dogodilo da poslodavac u tako kratkom roku odustane od svoje prijašnje ponude.

Sindikati su izdvojili rovinjsku Valaltu u kojoj je od 1. svibnja 2009. godine povecana placa u iznosu od 7,1 posto te tri posto u tvrtci Rovinjturist, koja sada djeluje u sklopu Maistre. Naglašeno je da su još uvijek u tijeku pregovori s Rivierom iz Poreca.


Podijeli: Facebook Twiter