Dobit Benettona raste, place stagniraju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Unatoc izuzetno dobrim poslovnim i financijskim rezultatima te rastu dobiti u zadnje dvije godine, Benetton ne želi povecati place radnika, obavijestili su novinare u Labinu Bruno Bulic, predsjednik Sindikata Iste i Kvarnera, i Marina Cvitic, voditeljica ovdašnjeg Ureda sindikata.

Clanovi sindikata u tvornici ce se dogovoriti o daljnjim aktivnostima te upoznati gradonacelnika s problemom buduci da je Grad Labin Benettonu maksimalno izašao ususret prilikom otvaranja pogona.

Sindikat je tražio povecanje u skladu s rastom životnih troškova od 3,3 posto, ali poslodavac to odbija tvrdeci da je cilj Benetton grupe zaustaviti troškove, posebice rada, koji svake godine u Hrvatskoj rastu.

Radnici su ipak u placi za prosinac dobili po 250 kuna više na ime ostvarenih poslovnih rezultata. Uvjeti rada su korektni, a placa redovita, ali nedovoljna da radniku osigura osnovnu egzistenciju. Prosjecno iznosi 3.600 kuna, a najcešca isplata doseže 3.500 kuna s naknadom za prijevoz. Prosjecni bruto iznos placa je u odnosu na 2010. godinu, kada je zadnji put povecan, manji za tri posto zbog novozaposlenih radnika, koji u pocetku primaju nešto nižu placu, isticu u SIK-u. (R. SELAN)


Podijeli: Facebook Twiter