Dobio nalog da sruši vikendicu pa sagradio i krov

Uklanjanje stolarije nadgledali su i policajci (M. MIJOŠEK)
Uklanjanje stolarije nadgledali su i policajci (M. MIJOŠEK)

Rušenje bespravno podignute vikendice u Peroju, u vlasništvu slovenskog državljanina, jučer je pokrenulo Ministarstvo graditeljstva i prostornog planiranja. Uklanjanje prizemnice s tavanom površine 60 kvadrata i kućnim brojem Peroj 1072 potrajat će još i danas, a vjerojatno i sutra.

Na terenu smo podno sela prema plaži Martulina, uz bespravnu i neožbukanu kuću zatekli građevinskog inspektora, radnike tvrtke koju je angažiralo Ministarstvo, a gradilište, ili bolje reći rušilište, osiguravali su i policajci. Vlasnik, odnosno investitor, nije bio prisutan. Poznato je da ako se vlasnik ne odazove nalogu da ukloni objekt, to će učiniti Ministarstvo, a račun ispostaviti bespravnom graditelju. Prema podacima iz zemljišnih knjiga, objekt se nalazi na parceli od 500-tinjak kvadrata, u vlasništvu osobe iz Nove Gorice.

Što manje štete

Dok smo pratili uklanjanje, obilni pljusak u kratko je vrijeme izlokao prilazni put i stvorio bujice prema moru. U takvim uvjetima i u gotovo komornoj atmosferi radnici su pažljivo uklanjali PVC stolariju jer, kako su nam rekli, treba učiniti sve da vlasniku prouzroče što je manje moguću štetu, te sačuvaju inventar i pojedine graditeljske elemente. No, to je i jedna od rijetkih izjava koju smo uspjeli izvući iz njih - ne samo da su se pokazali škrti na riječima, nego nam nisu bili voljni reći ni kako im se tvrtka zove.

Razgovorljiv nije bio ni neimenovani građevinski inspektor, ali nam je ipak protumačio dilemu kako to da vlasnici nisu pokrenuli postupak legalizacije da bi sačuvali ovaj lijep objekt na atraktivnoj poziciji, gdje je uostalom i niknulo naselje upravo od nekadašnjih ilegalnih objekata.

- Kuća je izgrađena nakon roka za legalizaciju. U siječnju su dignuli i krov, a već su imali nalog za uklanjanje objekta, rekao je inspektor dok smo demontažu novih plastičnih prozora promatrali s javnog puta, s druge strane ograde. Ovim valom rušenja koje se odvija po jadranskim županijama - od Umaga do Konavla, kako je rekao inspektor - zahvaćeni su novi objekti, odnosno oni izgrađeni nakon legalizacije, zatim objekti za koje je iz raznih uvjeta odbijena legalizacija, ali i oni za koje se utvrdilo da vlasnici nisu ni podnijeli zahtjev za legalizaciju.

Sve do temelja

Vikendica u Peroju posljednja je u nizu objekata predviđenih za rušenje u Istri. Nakon što je s nje uklonjena stolarija, bager je krenuo s raskopavanjem septičke jame površine nešto manje od devet kvadrata, a potom i rušenja krova, odnosno tavana. U narednih dva dana trebat će ukloniti, saznali smo od radnika, čak i temelje objekta, a odgode neće biti čak ni ako obilna kiša nastavi padati. Pet-šest objekata na području Istarske županije, za koje je Ministarstvo također izdalo nalog, vlasnici su počeli uklanjati prije nekoliko dana. Baš jučer su bageri, osim u Peroju, imali i pune ruke posla u Splitu.

- Godišnje se ukloni više stotina bespravnih građevina, a oko 90 posto njih, uz prisutnost građevinske inspekcije, vlasnici uklone sami, poručili su iz Ministarstva graditeljstva i prostornog planiranja. (Z. STRAHINJA)


Podijeli: Facebook Twiter