Dobili smo bitku za dvojezicnost

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Pred izbore za novo vodstvo Talijanske unije, koji ce se održati 13. lipnja, istarski župan Ivan Jakovcic primio je u utorak aktualnog predsjednika Talijanske unije Furija Radina i glavnog tajnika Maurizija Tremula te su rezimirali dosadašnju suradnju Županije i Talijanske unije.

Jakovcic je pohvalio ambicije predstavnika Unije koji su, kako je rekao, svojim zalaganjem doprinijeli visokom stupnju dvojezicnosti u raznim dijelovima Istre, a nedavno su dogovorili i postavljanje dvojezicne signalizacije na Istarskom ipsilonu.

Naglasio je da je u razgovoru s ministrom prometa Božidarom Kalmetom i sam dobio potvrdu da ce se na istarskoj autocesti montirati dvojezicna signalizacija, što je, dodao je, u skladu sa zakonskim propisima.

Jakovcic je rekao da se suradnja s Talijanskom unijom temeljila na jasnom cilju, a to je prije svega izgradnja obrazovne infrastrukture namijenjene talijanskoj zajednici u Istri te je istaknuo uspješnu politicku i kulturnu suradnju kao i suradnju na županijskim projektima.

"Drago mi je što smo dobili i potporu za izgradnju doma za starije u Puli, iako je prethodno bilo prijedloga da se ustanova izgradi u Bujama ili Rovinju", rekao je.

Zahvalivši Županiji na pružanju podrške u bici za dvojezicnost na Ipsilonu, Radin je rekao da je i taj uspjeh nastavak dugogodišnje politike koja je rezultirala Statutom Istarske županije kojim je definirana dvojezicnost.

Tremul je naglasio da je Županija mnogo ucinila i na rješavanju problema unutar talijanskih škola, a potporu su uvijek imali i prilikom investiranja u zajednice Talijana diljem Istre. Tremul je naglasio da potporu ocekuju i pri planiranoj izgradnji sportske dvorane za osnovnu i srednju školu u Bujama. (D. BAŠIC-PALKOVIC)

Radin: Negativna kampanja nema smisla

Zanimalo nas je Radinovo mišljenje o nedavnim optužbama koje je na njegov racun iznio protukandidat za novog predsjednika Talijanske unije Silvano Sau, koji je ustvrdio da je stanje u Uniji nedopustivo te da vodstvo nije ništa poduzelo da iskoristi sredstva koja im daje Italija.

Radin je rekao da takva negativna kampanja nema smisla i da se vrlo lako može provjeriti što je i kako je radio u cetverogodišnjem mandatu. Na kraju je dodao da se njemu spocitava da nije prisutan i aktivan, a pita se gdje je dosad uopce bio Sau, koji je javnosti potpuno nepoznat.


Podijeli: Facebook Twiter