Dobili 7,1 mil.kuna za gradnju dizajn butik hotela


Godinama se najavljivalo kako će pristupanjem Europskoj uniji hrvatski poduzetnici moći povući silni novac iz strukturnih fondova, a što nisu mogli iz predpristupnih.

No, kada se krenulo u realizaciju navedenog pojavile su se tipične hrvatske boljke. Natječaj je objavljen u vrijeme božićnih blagdana, kada se poduzetnici bave nekim drugim stvarima i ne primjećuju ih. Drugi je problem kratak rok od svega dva mjeseca (u koje su uključeni Božić, Nova godina i redovni skijaški tjedan) za prikupljanje mnogobrojne dokumentacije od javnih servisa koji su poznati po svojoj sporosti i time onemogućuju kandidiranje za bespovratan novac EU-fondova.

Stoga, mnogi su tada izrazili skepsu o mogućnosti dobivanja, ali i kandidiranja, bespovratnih novaca iz EU-fondova za povećanje gospodarske aktivnosti i konkurentnosti malih i srednjih poduzeća. Na početku se smatralo da je napravljen natječaj za one koji su se mnogo ranije pripremili, a kada je prošlog tjedna odabran jedan jedini projekt iz Istre saznali smo koliko se dugo godina projekt "kuhao" da bi bio spremljen na vrijeme.

Naime, prošlog je tjedna objavljeno kako je odabrano 28 hrvatskih projekata koji će se financirati iz strukturnih fondova Europske unije, a među njima je i jedan iz Istarske županije.

Riječ je o projektu tvrtke Vision d.o.o. iz Novigrada za realizaciju dizajn butik hotela Rivalmare ukupne vrijednosti 17,63 milijuna kuna, za što će dobit bespovratnu potporu od 7,13 milijuna.

Krenuli smo istražiti kako je prvi, i za sada jedini, istarski projekt uspio u kandidaturi za dobivanje tih bespovratnih sredstava iz strukturnih fondova EU-a. Voditeljica projekta Timea Ritoša te suvlasnik i direktor Visiona d.o.o. Roberto Fattori kažu da su na tom projektu radili godinama s timom koji je brojao do 12 ljudi i tako pripremljeni dočekali natječaj za novac EU-a.

- Znao sam da će pristupanjem u EU i hrvatske tvrtke, poput mnogim drugih u našem susjedstvu, dobiti mogućnost kandidiranja za bespovratan novac za realizaciju svojih investicija. Mi smo razvijali naše projekte bez obzira na to, ali smo istovremeno radili na dokumentaciji koja će nam biti potrebna ako takav natječaj bude objavljen. Kada se to dogodilo imali smo sve spremno za prijavu pa smo to iskoristili.

Na stolu su nam bili pripremljeni poslovni planovi, a građevinske dozvole su bile pred sam kraj donošenja. To što smo sada prošli na natječaju, jedini iz Istre, znači da smo prije ostalih imali viziju da naše ideje djelom financiraju drugi. Dakako, mi ćemo bespovratna sredstva dobiti tek na kraju svega kada projekt realiziramo, što nam daje mogućnost da ulažemo u druge projekte, kaže Roberto Fattori koji naglašava da projekt moraju završiti do 31. srpnja 2016. (Paulo GREGOROVIĆ)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU

 


Podijeli: Facebook Twiter