Dobila otkaz pa napisala roman za 100.000 kuna

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Tko se u petak u podne našao na Interliberu, gdje je V.B.Z.-ov natjecaj za najbolji neobjavljeni roman doživio finale otvaranjem zapecacene omotnice sa šifrom pobjednika, sigurno je osjetio da mu brk veselo titra kad je iz gužve posjetitelja odjednom iskocila djevojka sa spektakularno velikim osmijehom na licu i stala nekontrolirano skakutati po prolazu izmedu štandova.

To je pobjednica, Ankica Tomic, proširio se glas i novinari su odmah nahrupili prema njoj s pregršt pitanja.

Na ovaj se novcano najizdašniji književni natjecaj pobjednica prijavila pod šifrom "safe from harm 181", njezin se roman zove "Narocito ljeti" i autobiografska je prica o njezinu odrastanju na otoku Bracu.

- Ispao je iz mene u nekoliko tjedana ovog ljeta, rekla je, napominjuci da u toj prici o obitelji i odrastanju ima i politike i pop kulture i društva videnog kroz oci djevojcice, ima i duha osamdesetih, ali nema rata.

Dosad su se pobjednici V.B.Z.-ovog natjecaja na Interliberu predstavljali uz vec ukoriceno djelo - proces žiriranja bio bi dovršen, kao i urednicki, do pocetka sajma. Prekidom s tom tradicijom možda ce se prekinuti i nagadanja o namještanju, koja ovaj natjecaj prate u kuloarima.

Ankica Tomic ispricala je da je roman napisala u Zagrebu, za vrijeme otkaznog roka koji još uvijek traje: radila je kao redaktorica u tjedniku Globus i još je nezaposlena. Dosad nije pisala - ovo je prvi pokušaj da uoblici neku vecu proznu cjelinu. Za to ce biti nagradena objavom i iznosom od 100.000 kuna.

- Sad odmah krecem trošit pare, entuzijasticno je objavila autorica koja ce se dobro uklopiti u trend uspješnih domacih spisateljica, kao i u onaj ispovjedne proze.


Podijeli: Facebook Twiter