Dobila minimalnu rodiljnu naknadu zbog povišice u trudnoci

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Smije li trudna zaposlena žena na poslu dobiti povišicu, a da zbog toga kasnije, na rodiljnom dopustu, ne ispašta? To si pitanje unatrag tri mjeseca, otkad je rodila dijete, postavlja naša citateljica iz okolice Rijeke.

Zbog svog novorodenceta želi ostati anonimna, no istovremeno i ispricati svoju pricu da bi ukazala na nepravdu koja joj je nanesena. U jednoj manjoj tvrtki radi niz godina i radila je sve dok nije morala na obavezni rodiljni dopust, 28 dana prije termina porodaja.

Puno prije toga, u trecem mjesecu trudnoce, kad poslodavcu još nije niti rekla da je trudna, dobila je povišicu, zajedno s još nekoliko kolega. Tvrtka se, naime, pocela oporavljati od krize, poslovi su krenuli nabolje i poslodavac je svoje najzaslužnije zaposlenike, pa tako i nju, odlucio nagraditi.

Ipak, na kraju joj je srecu uspjela pokvariti država, zakljucivši da je povišicu, moguce, dobila zbog ostvarivanja prava na vecu rodiljnu naknadu, koja se isplacuje iz proracuna.

Rodila je u travnju ove godine, u svibnju se nadala rodiljnoj naknadi u iznosu od sedam tisuca kuna, koliku je primala placu, no umjesto toga, na racun joj je sjelo svega 1.500 kuna.

- Bila sam u šoku, koji se još i povecao nakon što sam u HZZO-u doznala da je moj slucaj na reviziji jer mi je placa, moguce, fiktivno povecana u trudnoci da bih kasnije ostvarila pravo na višu rodiljnu naknadu! Poslodavac za moju trudnocu u vrijeme podizanja place nije niti znao, povišicu je dobilo još nekoliko - pa i muških - kolega, no svejedno postoji mogucnost da ja, ukoliko HZZO revizijom tako procijeni, u potpunosti izgubim naknadu! Pitam se smije li žena u trudnoci na poslu biti nagradena za svoj rad, a da ju se zbog toga, karikiram, kasnije ne spaljuje na lomaci, ogorcena je naša citateljica.

Kako odgovaraju iz HZZO-a, zaposlena trudnica, kasnije rodilja, nece dobiti rodiljnu naknadu u punom iznosu svoje place, izracunate na temelju šestomjesecnog prosjeka, ukoliko se "utvrdi da je placa namjerno fiktivno povecana". Cim se, kažu, utvrdi "da je placa drasticno povecana u odnosu na raniji mjesec, ili se znatno razlikuje od ostalih zaposlenika u tvrtki koji rade na istom poslovima, postoji sumnja da je rijec o fiktivnom povecanju".

"HZZO-u nije cilj zakinuti niti jednu trudnicu ni majku, ali smo kao korisnici državnog proracuna dužni provjeravati vjerodostojnost podataka i isplata na temelju kojih isplacujemo naknade", odgovaraju. Podatke o placi na temelju koje se ostvaruje pravo na naknadu provjeravaju kod otvaranja bolovanja zbog komplikacija u trudnoci ili stupanja na rodiljni dopust ubrzo nakon zaposlenja, kod zaposlenja strankinja, kao i kod "povecanja placa uz isti odradeni fond sati, odnosno kod nerazmjernog povecanja place u odnosu na ostale radnike kod istog poslodavca u periodu prije odlaska na bolovanje ili rodiljni dopust".

Sudeci po odgovoru HZZO-a, poslodavcu korisna, no trudna zaposlenica, koja je zbog stvarnih zasluga nagradena povišicom, morat ce svoje ostvareno pravo dokazivati, a tijekom revizije primati puno manju rodiljnu naknadu. (B. MRVOŠ PAVIC)

VIŠE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter