Dobavljači podržali kriterije za isplatu starih dugova

Lovrečki orkestar ove godine obilježava 130. godišnjicu kontinuiranog rada (D. MATOŠEVIĆ)
Lovrečki orkestar ove godine obilježava 130. godišnjicu kontinuiranog rada (D. MATOŠEVIĆ)

Dobavljači Agrokora na sastanku u ponedjeljak podržali su kriterije za isplatu dijela starih dugovanja koja imaju prema tom koncernu, a prema kojima bi se mali dobavljači 100-postotno namirili do kraja srpnja, dok bi se velikima oko trećine starih potraživanja isplatilo do sredine kolovoza.

 Sastanak je održan u ponedjeljak u Krašu, a nakon završetka Marica Vidaković, predstavnica velikih dobavljača u Privremenom vjerovničkom vijeću i prokuristica Kraša je istaknula kako je riječ o više informativnom sastanku na kojem je predstavnike ostalih dobavljača upoznala s temama sastanku Vijeća održanog prošlog tjedna, poput dogovorenih kriterija za isplatu starih potraživanja iz sredstava nedavno odobrenog kredita te rokovima za početak isplate, ali i o tome "postoje li pozitivni pomaci u rješavanju problema unutar samog sustava Agrokora".

Govoreći o dogovorenim kriterijima Vidaković je kazala da će "svi mali OPG-ovi, obrti i mikropoduzeća prihoda do 5,2 milijuna kuna godišnje dobiti apsolutno 100-postotni iznos i njihove bi isplate trebale krenuti odmah".

 "Postoji mali tehnički problem, a to je da oni nisu svi izvorno vjerovnici Agrokora ili neke članice koncerna, već postoje organizatori otkupa preko kojih su oni isporučili svoje robe. Ali, to ćemo vrlo brzo riješiti", dodala je.

Potvrdio je to i njihov predstavnik u Vijeću, Tihomir Jaić, koji je kazao i da se radi o ukupno oko 30 milijuna eura te je istaknuo da su mali dobavljači takvim dogovorom za sada i više nego zadovoljni, a da će nakon što novac dobiju biti "u potpunosti zadovoljni".

Što se, pak, tiče velikih dobavljača, dogovor je, rekla je Vidaković, da idu isplate u određenom postotku od duga, u što idu potraživanja za isporučene robe te za mjenice za robu, dok financijske mjenice nisu predmet isplate po starom dugu jer spadaju u kategoriju financijskih institucija.

"Isplate velikim dobavljačima trebale bi krenuti nešto kasnije od onih za male i nadam se da će one biti negdje do sredine kolovoza kri kraju. Tu smo dogovorili da 80 posto onog iznosa koji će biti isplaćivan dobavljačima ide isplata odmah po potpisu jednog sporazuma, a preostalih 20 posto ostaje na računu Agrokora do nagodbe, a sve u cilju da dobavljači koji će dobiti stare dugove nastave redovno opskrbljivati lanac, da ne bi došlo do poremećaja u opskrbi. Više-manje svi dobavljači su se s time složili", kazala je Vidaković.

Na sastanku je dogovoreno i da komercijalni uvjeti koji su bili na snazi do 9. travnja, prije pokretanja postupka izvanredne uprave, i dalje ostaju na snazi.

"To bi trebalo biti zapravo pozitivno zato što ne bi trebalo više biti avansa, pogotovo zato jer se tekuće isporuke sada više-manje redovno plaćaju u Konzumu. Ima nešto zaostataka u Tisku, ali mislim da će se i to riješiti", istaknula je Vidaković.

Na novinarski upit da li su dobavljači zadovoljni dogovorenim, s obzirom da će zapravo dobiti oko 30 posto starih dugova prije nagodbe, Vidaković je kazala da je "u ljudskoj prirodi da nismo nikad zadovoljni", ali da je "sav uloženi trud ipak rezultirao nekim uspjehom".

Isplata starog duga uvjetovana nastavkom suradnje

 "Da li će to biti 30 posto ili više u ovom trenutku ne mogu reći, jer za tražbine znamo otprilike kolike su, ali zapravo ostaje vidjeti koliko će nas potpisati sporazum o naplati starog duga. Ja se nadam da ćemo svi i mislim da je vrijeme koje smo proveli zajedno u borbi za svoja potraživanja urodilo plodom i da će u cijelosti do nagodbe krenuti bolje za sam sustav, pa i za nas dobavljače", naglasila je Vidaković.

Potvrdila je i da je isplata starog duga uvjetovana nastavkom suradnje, istaknuvši da to podržava, jer je od početka tvrdila da je primarni interes dobavljača održavanje prodajnog lanca zbog plasmana njihovih roba i njihovih budućih prihoda.

Novinare je zanimalo i jesu li je izvješća koja je izvanredni povjerenik Ante Ramljak predstavio Vjerovničkom vijeću uvjerila da Konzum i ostale tvrtke imaju budućnost.

"Moram reći da je ono što je bilo predmet izvješća na vjerovničkom vijeću obećavajuće, prvenstveno što se tiče proizvodnih kompanija, koje su redom sve pozitivne i imaju relativnu operativnu maržu. Što se tiče retaila, on ima gubitak, ali nešto manji od onog za isti period prošle godine, ali popravlja mu se nešto marža. Ako se do kraja godine provedu svi ciljevi koji su postavljeni pred menadžment i povjerenika, a to je pitanje restrukturiranjanja kompanije na troškovnoj strani, znači da će možda čak biti i na pozitivnoj nuli", odgovorila je Vidaković.

Upitana, pak, što je s problemom financijskim mjenicama te može li očekivati da će još tvrtki, nakon AWT Internationala, imati probleme, Vidaković je kazala da će se o tom problemu razgovarati na drugim razinama, ali da banke "prate tu priču za sada relativno pristojno" te da dobavljači nisu pokazali naznake problema sličnih AWT-ovima. 

"To je potpuno odvojeni proces o kojem se mora razgovarati na nekim drugim razinama, postoji u ovom trenutku zakonska prepreka da Vijeće i dobavljači mogu to riješiti. Ali, razgovarali smo da ćemo o tome razgovarati i s premijerom i HBOR-om, da se pokuša spriječiti potencijalna šteta koja bi mogla nastati ako pojedine firme ne budu relativno brzo rješavanje pitanje tih mjenica, jer to je onda sistemski rizik i za te firme", zaključila je Vidaković. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter