Dobar urod maslina - istarske uljare rade danonoćno

(E. VELAN)
(E. VELAN)

Mada su mnogi maslinari i uljari na jugu Poluotoka najavljivali da će ova berba potrajati do kraja studenog, u AZRRI-jevoj uljari San Lorenzo u Vodnjanu kažu da će prerada kod njih trajati još kratko vrijeme. Voditelj uljare Darko Kadum nije mogao precizirati jer to će, kaže, ovisiti o tempu berbe koji opet ovisi o vremenskim prilikama.

- Kapacitet naše uljare je tri tone na sat i moramo imati određene količine da bismo uopće mogli raditi. Puno je lakše malim uljarama, s obzirom na to da mi bez par tona ploda ne pokrećemo pogon, kaže Kadum. Zato se sve dok stižu ulike u većim količinama strojevi ne gase. Posljednjih dana radi se 24 sata, a donesene količine obrade se kroz 12 sati. Pravo zadovoljstvo kada su svi zadovoljni berbom.

U Galižani melju ulike već 97 godina

- Vrhunski su plodovi, izlaze fenomenalna ulja. Čak su i randmani prihvatljivi. Prosjek je 13 posto, a ima ih i od 15 i 16. Zadnjih godina nismo imali tako dobra kvalitetna ulja, kaže Kadum. Prerada u San Lorenzu stoji 1,4 kune po kilogramu maslina, a prodaju i ulje rinfuzo - 100 kuna za litru.

- Dolaze nam i s Poreštine jer tamo je urod bio dobar, a maslinari traže uljaru koja će im brzo preraditi ulike. Masline donose i naši kooperanti, poput MIH-a iz Poreča, a otkupljujemo i plod te ulje. Naša uljara ne pruža samo uslugu mljevenja, već široku paletu ponude, poput čuvanja ulja, punjenja, filtriranja - naši su prostori pogodni za takve usluge, zaključuje Kadum.

U ovoj dobroj sezoni i u Galižanskoj uljari Baioco radi se s puno elana. Tim više što su prekjučer, priča nam Ester Geissa Đurić, proslavili 97. rođendan uljare odnosno tradicije mljevenja u Galižani.

- Masline su zdrave, ulje je kvalitetno, svi su zadovoljni, pa radimo s osmjehom na licu. A radit ćemo još mjesec dana, mjesec i pol možda, jer je buža još zelena, pa neki maslinari nisu ni počeli brati tako da će berba sigurno potrajati. Naš je kapacitet prerade tone i pol po satu, kaže Geissa Đurić.

Kada su randmani u pitanju rekord je, očekivano, dala bianchera s 19 posto, a carbonazza je 17 posto. Mješavina maslina, blend, daje prosječan randman od 13 do4 posto. Mljevenje ulika u ovoj uljari stoji, kao i u gotovo svima na jugu Istre, 1,5 kunapo kilogramu, a litra ulja prodaje se po 110 kuna.

Agrolaguna proda oko 15 tona ulja

Uljara porečke Agrolagune radi punim tempom. Berba je krenula početkom mjeseca i sad su obradili oko 40 posto maslina. Istarski maslinarski gigant koji raspolaže s oko 67.000 stabala maslina ima još puno posla. Kiša iz prve polovice mjeseca usporila je aktivnost na plantažama pa računaju da će berba potrajati najmanje do 13. studenog, normalno ako im se opet ne prepriječi kiša. Voditeljica Agrolagunine uljare Katja Gašparini kaže nam da se dnevno prerađuje pedeset tona maslina iz vlastitih maslinika no, uz to uljara prerađuje dnevno i petnaest tona maslina privatnih maslinara. (Z. STRAHINJA, E. VELAN)

VIŠE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter