Dobar susjed - zlata vrijedi

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Vrijeme je godišnjih odmora. Osim brige o tome jesu li sve stvari nabavljene i posložene u kofer, kupljene kreme za suncanje i nabavljeni novi kupaci kostimi, pažnja bi trebala biti usmjerena i na stan, odnosno kucu koja ostaje da nas "ceka". Naime, prazni obiteljski prostori veliki su mamac i izazov za dugoprstice.

Iz praznih se stanova odnosi gotovo sve od nakita i novca, do bijele tehnike, kaže mi poznanik, inace djelatnik policije. U trag je proficima, teško uci a i kada ga se uhvati na djelu, kao primjerice jedan dugoprstic koji nije odolio i u jednom stanu pojeo ostatke pizze, a u drugom to isto izbljuvao, što je policiji pomoglo da ga identificiraju, od ukradenih stvari, najcešce nema ništa. Novac je potrošen, a vaš televizor ili CD player prodan po diskontnoj cijeni i vec krasi policu druge obiteljske kuce.

Dakako, jedan od boljih nacina zaštite osobne imovine su kamere i sigurnosni alarmi. No, kako baš nije rijec o jeftinom osiguranju, vecina vlasnika obiteljskih kuca ravna se po onoj "nece baš meni". Uz tehnicko, jedino pouzdano osiguranje je dobar susjed koji ce vam povremeno, ne samo prozraciti kucu nego i pokupiti poštu, otvoriti škurnice ili recimo pocistiti terasu i pokositi vrt, kaže mi neimenovani djelatnik policije. Držanje životinje, takoder, pomaže. No, i tu treba uzeti u obzir da se pas privezan na lancu mora nahraniti i izvesti u šetnju, a to opet iziskuje pomoc zlatnog susjeda.

Inace, saznajemo, kako su najcešce greške vlasnika stanova i obiteljskih kuca - obavijesti kradljivcima. Nerijetko, ma koliko to god možda i smiješno zvucalo, vlasnici svojim ponašanjem i ne razmišljanjem kradljivca stimuliraju i u vlastitu kucu pozivaju "na izvolite". Recimo, to najcešce cine porukom na telefonskoj sekretarici u kojoj sve potencijalne nazivace s druge strane žice obavještavaju kako su nedostupni jer ce narednih mjesec dana, odnosno od tog do tog datuma provesti izvan grada.

I što onda valja uciniti? Najbrži, a dakako i najjeftiniji nacin je uspostaviti dobre i prijateljske odnose sa susjedom i obecati mu da ce te i vi to isto za njega rado uciniti. Uostalom, u ovim teškim i sve bremenitijim vremenima dobar i pošten susjed zlata vrijedi. Zar ne?


Podijeli: Facebook Twiter