Dobar početni buking, ali treba pripaziti na "rupu" u lipnju

Veći broj Austrijanaca pohodio je Rovinj za vrijeme Red Bull Air Racea (Milivoj MIJOŠEK)
Veći broj Austrijanaca pohodio je Rovinj za vrijeme Red Bull Air Racea (Milivoj MIJOŠEK)

Protekla turistička godina bila je odlična u svakom pogledu, a posebno su Jadranu ostali vjerni turisti iz Austrije koji su proteklog tjedna obilazili štandove njihovog najvećeg turističkog sajma - Ferienmesse u Beču. Upravo je taj sajam donio Hrvatskoj dobre nove vijesti iz tog tržišta - slijedi još jedna dobra sezona iz Austrije iz koje je lani ostvareno u čitavoj državi 1,163.401 dolazaka što je povećanje od 8,58 posto u odnosu na godinu prije. Ujedno ostvareno je 6.476.809 noćenja što predstavlja povećanje od 8,13 posto. A Austrijanci posebno vole Istru. Tome u prilog ide brojka od 527 tisuća dolazaka lanjske godine što je porast od čak 12 posto te 2,8 milijuna noćenja što je rast od 11 posto.

Top tri tržišta

- Austrijanci na nacionalnoj razini imaju učešće od 8,24 posto u ukupnom broju turista koji dolaze u Hrvatsku. S tim ostvarenjem nalaze se u top tri tržišta, odmah iza njemački i slovenskih gostiju. Također treba naglasiti da je od svih nama najvažnijih emitivnih tržišta Europe Austrija opet ostvarila najveća indeksna povećanja. Ujedno, ne treba zanemariti i jednu izuzetno važnu činjenicu preko 50 posto Austrijanaca svoj godišnji odmor provodi u vlastitoj zemlji stoga je naš rezultata još vredniji, kazao je direktor predstavništva Hrvatske turističke zajednice u Beču Ranko Vlatković.

Tek održani sajam Ferienmesse potvrdio je da je Hrvatska i dalje na austrijskom tržištu visoko u fokusu potražnje.

- Na najvećem turističkom sajmu u Austriji Ferienmesse koji se održao od 14. do 17. siječnja i koji sa 700 izlagača iz 70 zemalja plijeni pažnju 150.000 posjetitelja pokazao se velik interes publike za godišnjim odmorima. Prve analize ukazuju da će u 2016. godini 90 posto Austrijanaca ići na godišnje odmore. Interesantan je podatak da će ići na kraća putovanja, ali više puta na godinu.

Obzirom na trenutačnu situaciju koju su obilježili teroristički napadi u Egiptu i Turskoj faktor sigurnosti imati će izuzetno važnu ulogu u odabiru destinacija za godišnji odmor. Stoga Hrvatska uz Italiju kao destinacije brzo dostupne u vlastitom prijevozu su najtraženije. Istra je veoma tražena na austrijskom tržištu i taj trend će se zadržati i u 2016. godini. Usto treba naglasiti da su Austrijanci najbolje prihvatili naš novi projekta Hrvatska 365 jer je evidentno da u velikom broju, što individualno, što grupno dolaze i u pred i posezoni, kaže Vlatković.

Od charter destinacija traži se Španjolska, Portugal i Grčka, a vlada i velik interes za Bugarsku.

- Nažalost, zbog terorističkih napada problem će imati Turska, Egipat i Tunis. Naravno, i domicilna zemlja će i dalje zanimati veliki broj Austrijanaca da i u 2016 u njoj provedu svoj godišnji odmor, dodaje Vlatković.

Rani Uskrs

Osim što je evidentan interes putnika za putovanja na osnovu turističkih analiza, interes potvrđuju i sami organizatori putovanja, iako velik dio Austrijanaca u Hrvatsku dolazi individualno.

- Na temelju razgovora koje smo vodili sa našim najvećim organizatorima putovanja kao što su F.T.I., Sabtours, DERtour, Springer Reisen High Life, Sommereeger Reisen možemo reći da je situacija dobra. Svi izražavaju veliko zadovoljstvo dosadašnjim stanjem bukinga koji je već sada bolji u odnosu na prošlu godinu.

Obzirom da nas očekuje rani Uskrs krajem ožujka i da su svi crkveni blagdani u svibnju te da nas u lipnju očekuje i nogometno prvenstvo na kojem sudjeluje i Austrija, ako se naši hotelijeri za dobro pripreme, ne bi trebalo biti neke veće "rupe" u lipnju, smatra Vlatković.

Inače, ove godine veća navala Austrijanaca očekuje se za Uskrs, prvomajske praznike, te u svibnju kada osim Praznika rada imaju još tri blagdana i neradne dane - Uzašašće 5. svibnja, Duhove 16. svibnja te Tijelovo 26. svibnja. Većina blagdana pada krajem tjedna tako da će, ako vrijeme bude lijepo, velik dio Austrijanaca ove datume iskoristiti za produžene vikende. A Istra im je među najbližim destinacijama na moru. Jedino bi eventualan problem mogao biti lipanj kada nema niti jednog blagdana, a školski praznici počinju tek početkom srpnja. (Barbara BAN)


Podijeli: Facebook Twiter