Dobar odaziv za registar davatelja matičnih stanica


U samo sat i pol vremena na akciju upisa u Registar dobrovoljnih davatelja krvotvornih matičnih stanica odazvalo se više od dvadeset osoba. S obzirom da je akcija u prostorijama Gradskog društva Crvenog križa trajala do 13 sati, takvim su izuzetnim odazivom zadovoljni organizatori iz Zaklade Ana Rukavina i hrvatskog Registra dobrovoljnih davatelja krvotvornih matičnih stanica.

U registar su se mogle upisati sve zdrave osobe od 18 do 40 godina starosti, popuniti pristupnicu i zdravstveni upitnik te dati uzorak krvi za HLA tipizaciju (postupak utvrđivanja antigena tkivne snošljivosti).

Na taj način svaki potencijalni darivatelj može spasiti nečiji život jer se transplantacijom koštane srži liječe bolesnici s akutnim i kroničnim oblikom leukemije te bolesnici s teškim oštećenjem koštane srži. Akcija se provodi pod motom "Lijek je u nama!".

Animaciju građana tijekom jutra odradili su i mladi volonteri Crvenog križa koji su u prepoznatljivim crvenim majicama građanima dijelili prigodne letke i pozivali ih da se odazovu akciji. (Napisala i snimila S. ZRINIĆ TERLEVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter