Dobar izgled i forma ne padaju s neba

Dorina Mrkoci
Dorina Mrkoci

Spominjati godine, naročito žene, nije pristojno. Međutim, kada ih sama osoba s ponosom otkriva i javno kazuje, ne preostaje ti ništa do slijeganja ramenima. Tako to biva u većini slučajeva. No, kada je u pitanju doista rijedak slučaj da nona izgleda kao dvadesetpetogodišnjakinja, ta činjenica izaziva dvojake emocije. Muke jer joj zavidiš, ali i nade da se još uvijek nešto dade popraviti. No, dobar izgled Rovinjke Dorine Mrkoci nije pao s neba.

Žene joj vjeruju

O. K., možda je pripomogla genetika, no veći dio rezultat je poznate Churchillove "krv, znoj i suze". Riječ je dakle o cjeloživotnom bavljenju sportom na način da je postao dnevna rutina, obaveza, strast i zadovoljstvo. I tako svaki dan nekoliko sati i bez prestanka. Uf'.

- Od najranije mladosti uvijek sam u sportu. Startala sam kao aktivna sportašica u Odbojkaškom klubu Rovinj da bih, kroz posao turističkog djelatnika u nekadašnjem Jadran-turistu, još prije tri  desetljeća krenula s aerobikom. Te, sada daleke 1985. učila sam/vježbala sa svojim gostima step by step, i permanentno se educirala, što i danas činim. Početkom devedesetih u posao krećem samostalno, kao privatnik. Otvaram GYM&FIT by Dorina, priča nam povijest svog sporta i odličnog izgleda naša sugovornica.

S ovim jednostavnim objašnjenjem sportska priča Dorine Mrkoci mogla bi biti zaključena. Međutim, ona tu počinje jer svoju strast prema vježbi i pokretu Dorina rado dijeli. I to na način da joj žene Rovinja vjeruju. I poput dobro uvježbanih vojnika, odazivaju se tjednim i višesatnim anticelulitnim i antikilogramskim tretmanima. Ima ih koje su s Dorinom od samog starta, preko dva desetljeća.

Valja istaknuti i da Dorina u svoj klub rado prihvaća i jači spol. Međutim, oni su debela manjina.

Samodopadni muškarci

- Žene su osvještenije i svjesnije da moraju raditi na sebi, na svom izgledu. Uz to, žele si priuštiti koji sat za sebe. Tada, u tom vremenu koje ljubomorno čuvaju, mogu se "ispucati", rasteretiti, dati si oduška i jednostavno biti to što jesu. Opet, najvažnije je što se nakon vježbi osjećaju dobro, sigurno i ispunjeno. S druge strane, složit ćete se, većina muškaraca takav osjećaj zadovoljstva ima konstantno, pa očito smatraju da im (bar što se tiče izgleda) ništa ne treba i ne nedostaje.

Žene stalno imaju potrebu da budu lijepe, privlačne i u dobroj formi, dok muškarci misle da im je sve to bogomdano, pa se neće dodatno opterećivati, veli nam kroz smijeh Dorina koja to objašnjava rečenicom: "Žene su samokritičnije, a muškarci samodopadniji". Ipak, da ne bude greške, valja napisati da i one malobrojne vježbače Dorina pazi i drži kao malo vode na dlanu. Jer, ponavlja, biti fit, zdrav i u kondiciji stvar je izbora svake osobe.

Svima koji misle da su zakasnili da "stvari" koje eventualno vise ili su manje zategnute ponovno vrate u red, najpoznatija instruktorica grupnog fitnessa u Rovinju poručuje: "Ne postoji idealno ni pravo vrijeme za početak vježbanja. Vježbati može svatko i u različitoj životnoj dobi, s tim da se vježbe prilagode mogućnostima i godinama. Najvažniji je korak onaj prvi, a to znači - pokrenuti se". (Nina ORLOVIĆ RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter