Dobar dan poznaje se po dobrom snu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Dobar i zdrav san osnova je za dan proveden u dobrom raspoloženju i s puno energije. Pritom je izbor kreveta od iznimne važnosti. Bitan je i položaj kreveta, a za potpunu komociju valja obratiti pažnju i na slobodan prostor oko njega, odnosno na dimenzije sobe.

U spavacoj sobi cesto držimo i garderobne ormare i uglavnom u njoj i odijevamo što znaci da trebamo osigurati barem minimalni nužni prostor za lagano kretanje izmedu kreveta, zidova i ormara te neometano otvaranje i zatvaranje vrata i prozora.

Da bismo osigurali potrebne mir i tišinu, spavace sobe treba smjestiti što dalje od dnevne zone i od cesto korištenih prolaza. Odvajamo ih hodnikom ili degažmanom te zatvaramo vratima. U blizini spavacih soba mora se nalaziti kupaonica, a ako raspolažemo s dovoljno prostora spavaca soba može imati i vlastitu kupaonicu u koju se ulazi neposredno iz sobe. U slucaju malih stanova i garsonijera dobro je stvoriti privatni kutak u koji možemo smjestiti krevet i koji ce barem djelomicno biti odvojen od ostatka prostora. To možemo uciniti pomocu pregrade - zidica, biblioteke ili ormarima opremljenog zida.

Za spavacu sobu s bracnim krevetom valja predvidjeti najmanje 12 cetvornih metara, dok soba s krevetom za jednu osobu mora imati najmanje devet kvadarata. Visina stropa ne bi trebala biti manja od 2,70 metara. Oko kreveta treba osigurati slobodan prostor za kretanje od barem 70 centimetara uz bocne strane kreveta i 80 pri dnu kreveta. U slucaju da se uz krevet nalaze ormari, toj udaljenosti treba nadodati i njihovu dubinu - otprilike 60 centimetara - te predvidjeti lagano otvaranje krila i ladica, na nacin da ne ometaju prolaz. Za nocne je ormarice dobro da budu nešto niži od visine ležaja da bi izbjegli eventualne udarce glavom o njihove oštre bridove.

Nocne lampe ili prekidaci na zidu nalaze se bocno od kreveta na mjestu koje je lako dohvatiti. Pozicije vrata i kreveta moraju biti u takvom odnosu da svjetlo iz hodnika, pri otvaranju vrata, ne udara direktno na osobu koja leži. Ako takva situacija vec postoji, riješit cemo je jednostavno promjenom smjera otvaranja vrata. I svjetlost koja ulazi kroz prozor treba zakloniti škurama ili roletama, odnosno gustim nepropusnim zastorima, zavjesama. Optimalna pozicija prozora u odnosu na krevet je s njegove bocne strane na visini koja jamci dobar pogled iz kreveta. Radijatore smještamo ispod prozora i ne preblizu krevetu.

Pri izboru kreveta valja obratiti pažnju na njegove dimenzije, prilagodene vlastitim fizickim obilježjima. Ležaj treba pravilno podržavati težinu tijela, a sam krevet može ponuditi i rješenja koja štede prostor (ladice, sanduci).

Velicinu kreveta biramo prema velicini vlastitoga tijela te raspoloživom prostoru u spavacoj sobi. Krevet, s obzirom na velicinu, može biti bracni, jednoosobni i tzv. francuski, odnosno za jednu i pol osobu. Postoje i dimenzije king size koje prelaze standardne mjere širine i dužine. Visina kreveta bi, da biste s lakocom mogli ustali i leci, trebala biti izmedu 45 i 60 centimetra.

Krevete možemo podijeliti u tri grupe: kreveti presvuceni tkaninom, drveni i metalni. Iako je njihov izbor uglavnom pitanje ukusa, postoje prednosti jednog tipa u odnosu na drugi. Kreveti presvuceni tkaninom su mekani, pružaju mogucnost velikog izbora tekstila, boja i dezena uskladenih s uredenjem spavace sobe. Lako se održavaju - presvlaka se mora moci u potpunosti skinuti i prati u obicnoj perilici. Tu spadaju i kreveti od alcantare i kože u cijem je slucaju održavanje nešto zahtjevnije.

Za dobar i zdrav san od velike je važnosti izbor dobre podnice. Razlikujemo fiksnu podnicu, podnicu na podešavanje njezine tvrdoce, podnicu kojoj rucno ili elektricki možemo mijenjati nagib kod glave, nogu i leda te ortopedsku podnicu pogodnu za korekciju problema krivog držanja. Dobru podnicu treba kompletirati kvalitetnim madracem koji je prilagoden osobnim potrebama. On može biti tvrdi ili mekši, ovisno o ukusu, a ono što je važno, jest da podržava tijelo na nacin da i u ležecem položaju kralježnica zadrži svoju prirodnu krivulju.


Podijeli: Facebook Twiter