Doajen hrvatskog slikarstva Đuro Seder izlaže u Labinu


Uz pratnju na gitari mladog labinskog umjetnika Nina Atanaskovića, prigodnih riječi voditeljice Gradske galerije, Glorije Sellan, povjesničarke umjetnosti Branke Arh, gradonačelnika Tulia Demetlike, autora izloženih radova, te mnogobrojne publike, svečano je otvorena izložba "Slikar i njegova slika", radova Đure Sedera, doajena hrvatskog slikarstva i jednog od najznačajnijih hrvatskih suvremenih umjetnika.

Labinskoj publici predstavlja se s ukupno 40 ulja na platnu nastalih od 1982. do danas, tematski povezanih propitivanjem odnosa umjetnika i njegova djela. Dan nakon otvaranja izložbe u Labinu, u Paviljonu "Juraj Šporer" u Opatiji otvara se još jedna izložba gospodina Sedera, pod nazivom "Dvoje".

Izložbe "Slikar i njegova slika" i "Dvoje" rezultat su suradnje Gradske galerije Labin i Hrvatskog muzeja turizma Opatija, te će se izdati objedinjeni katalog kojem je autorica predgovora Branka Arh, povjesničarka umjetnosti, a ujedno i kustosica obiju izložbi.

- Izložba "Slikar i njegova slika" predstavlja dio umjetnikovog opusa koji u svojem najdubljem izvorištu razrješava problem slikara, pitanja odnosa umjetnika i njegova djela, egzistencijalnog promišljanja čovjeka-umjetnika koji tajnu i dramu svijeta poistovjećuje s problemima slikarstva, koji svoje iskustvo života i umjetnosti potvrđuje kroz sliku. Stoga ne treba Sederovu sliku gledati kroz temu i sadržaj. Njemu je važna likovna bit, umjetnička istina i razina, traženje (i nalaženje) odgovora na pitanja o umjetnosti, stvaranju, životu i svijetu. Izjednačujući egzistenciju umjetnika i egzistenciju slike, vlastiti identitet i identitet stvaralačkog djela, briše vanjsko da bi dopro do unutarnjeg. A to unutarnje uvijek ima ljudsko lice (koje se često potvrđuje kao vlastito), velike oči koje propituju mogućnosti otkrivanja tajne ljudske sudbine, prodiru u dubinu života i umjetnosti, velike ruke koje drže kist ili prebiru po strunama spoznaje, uvijek dosljedne i svoje", rekla je na otvaranju Branka Arh.

Labinski gradonačelnik Tulio Demetlika je u svom kratkom obraćanju prisutnima također izrazio zadovoljstvo što Labin i Gradska galerija imaju čast izložiti radove jednog od najvećih živućih umjetnika u državi, te autoru poželio još mnogo novih umjetničkih djela. Izložba ostaje otvorena do 3. rujna.

O autoru

Rođen u Zagrebu 1927. Diplomirao je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi prof. Antuna Mejzdića 1951. Specijalizaciju za slikarstvo završio je kod prof. Marina Tartaglie 1953. Nakon studija radio je u časopisu Jugoslavenski radio kao ilustrator i tehnički urednik, u izdavačkom poduzeću Panorama te u Agenciji za marketing - Vjesnik od 1968. do 1981. kao grafički dizajner. Od 1981. do 1983. bio je docent na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, od 1983. do 1987. obnašao je službu dekana, od 1987. do 1998. bio je redoviti profesor. Samostalno je izlagao od 1958. sve do danas. Od 1959. do 196. bio je članom grupe Gorgone. 1980-ih je godina bio jednim od začetnika „nove slike“ u hrvatskoj umjetnosti. Izlagao je na skupnim i samostalnim izložbama, 60-ih i 70-tih prošlog stoljeća objavljivao je i poeziju. Dobitnik je značajnih nagrada za svoj rad, od kojih se ističu Nagrada Vladimir Nazor za slikarstvo 1986. i za životno djelo 2002. Te  Nagrada Galerije Forum 2007. za samostalnu izložbu u Klovićevim dvorima. Od umirovljenja 1998. u statusu je profesora emeritusa. Redoviti je član Razreda za likovne umjetnosti HAZU od 2000., a od 2011. obnaša i funkciju voditelja Gliptoteke HAZU. (Adriano ŠĆULAC)


Podijeli: Facebook Twiter