Do vrha se ne može na zadnji pogon

(M.ANGELINI)
(M.ANGELINI)

Teško je uvijek bilo gostovanje u Koprivnici, a još je teži ovoga puta bio povratak iz Koprivnice kućama. Nogometaši Istre 1961 propustili su sjajnu priliku da pozitivnim rezultatom u dvoboju s jednim od konkurenata u već davno prihvaćenoj borbi za ostanak oplode remije s Rijekom i Splitom te da na zamjetan igrački napredak ubrizgaju i toliko potrebnu dozu bodova i samopouzdanja. Bodova pogotovo, jer oni u ovakvim okršajima poslovično "vrijede dvostruko". Dvostruko je time ojačao žal za propuštenim. Ili poklonjenim? Ovisi kako se uzme, ali na koncu se svodi na isto.

Najlakše bi bilo reći da je Šime Gregov reakcijom iz 45. minute poklonio pobjedu Slavenu. I to u suštini ispada tako. Ali je ustvari takva konstatacija pretjerano isključiva. Prije svega iz razloga što nema garancije da bi Istra i u nastavku utakmice sačuvala mrežu netaknutom, što spada u onu kategoriju "što bi bilo, da je bilo" i o čemu je neozbiljno i bespredmetno raspravljati. Činjenica je, međutim, da je takav rasplet situacije nagnao Slaven na potpuno povlačenje u drugom poluvremenu i otvorio Puljanima šansu da iskažu svu moć svoje napadačke kreacije. A pokazali su jedno veliko - ništa.

Možda bi baš zato bilo ispravnije (ili manje krivo) reći da je Istra propustila ono što joj se ponudilo. Slaven, ruku na srce, nije pokazao puno, osim možda u uvodu utakmice kad je pulska momčad, najavama unatoč, stala iza lopte, preširoko, a preblizu Brkiću, što je na koncu rezultiralo vodećim pogotkom domaćina. Greška je, doduše, brzo ispravljena, nakon čega su stvari u igračkom pogledu krenule na bolje.

Obrana Istre opet se podigla nešto dalje od svojih vrata, a to je ono čemu se navijači raduju i što pulski auditorij podržava. I što je, uostalom, sasvim solidno funkcioniralo dok nije došao trenutak kad je realizacija neophodna. Pogreška Šime Gregova (uz podršku Bastosa) plod je trenutka dekoncentracije koji se jednostavno dogodio. I okrenuo utakmicu u smjeru koji je, kao sol na rani, otkrio istinsku prepreku u ostvarenju budućih nastojanja "zeleno-žutih". (Dameo RAMIĆ KOVAČIĆ)

VIŠE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU
 


Podijeli: Facebook Twiter