Do vitkosti i zdravlja - bezbolno

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Vjerovali ili ne, vitkost ne mora biti bauk i nedostižan san! Najnovije istraživanje pokazalo je da su potrebne tek male promjene koje ce vas dovesti do odlicnog zdravlja i sjajnog izgleda. Rijec je o promjenama koje su dostupne svakome.

Zaboravite na rigorozne dijete i opsesivno brojanje kalorija! Najnovije istraživanje pokazuje da su potrebne tek male promjene navika jedenja koje ce donijeti velike promjene u vašem zdravlju, ali i vašem izgledu. Primijenite ovih nekoliko savjeta poznate nutricionistice Nicole Berberian.



Smanjite unos soli

Istraživanje je otkrilo da veliki broj ljudi svakodnevno konzumira puno vece kolicine soli nego što bi trebali. Dnevno se ne preporucuje uzimanje više od šest grama soli, zato pripazite kad solite hranu. Smanjeno uzimanje soli rezultirat ce normalnim krvnim tlakom, manjim rizikom od moždanog udara i manjim šansama za oboljenje od srcanih bolesti.

Smanjite unos šecera

Možda vam se ne cini važnim stavljate li u kavu jednu ili dvije žlice šecera, ali zapravo je rijec o velikoj razlici. Kada biste umjesto dvije, stavljali jednu žlicu šecera, godišnje biste u organizam unijeli oko 10 kilograma šecera manje. Znate i sami da je to velika kolicina, stoga se tijekom uzimanja šecera malo kontrolirajte, a zdravlje i vitka linija na tomu ce vam biti zahvalni.



Izbjegavajte hidrogeniziranu mast

Izbjegavajte proizvode na kojima medu popisom sastojaka piše i "hidrogenizirana mast". Ta se vrsta masnoce obicno nalazi u kolacima, keksima i drugim slasticama. Istraživanja su pokazala da hidrogenizirana mast cak i u malim kolicinama uzrokuje povecani rizik od srcanih bolesti.

Manje ugljikohidrata, više povrca

Kad stavljate obrok na tanjur, najprije polovicu tanjura ispunite salatom ili povrcem, a drugu polovicu ostavite za meso i ugljikohidrate. Vec i vrapci na grani znaju da ugljikohidrati u velikim kolicinama nisu dobri. Ako samo malo pripazite na obroke i povecate unos povrca, a smanjite unos mesa i ugljikohidrata, znatno cete smanjiti unos kalorija, a da i ne primijetite. Rezultat ce, naravno, biti vrlo pozitivan za vašu tjelesnu težinu, a samim time i za vaše zdravlje.



"Ne" masnoj kožici

Volite piletinu? To je zdravo meso, ali bez kožice. Iduci put kad budete jeli batak, skinite kožicu i automatski cete smanjiti unos masnoca za cetiri grama. Ako to budete redovito cinili, unos masti bit ce znatno manji. To znaci da ce vaš organizam biti osloboden od kolesterola, ali i od suvišnih kalorija. Na tome ce vam osobito biti zahvalne vaše arterije, ali i stas.



Izbjegavajte gazirane sokove

Gazirani sokovi prepuni su šecera koji su neprijatelji vaše vitkosti, ali i vašeg zdravlja. Šeceri iz gaziranih sokova brzo ulaze u krvni sustav i tijelo ih ne može ucinkovito razgraditi, što može rezultirati dijabetesom. Ako smanjite unos gaziranih sokova za samo jednu cašu dnevno, smanjujete rizik od raznih probavnih bolesti za cak 45 posto. Umjesto gaziranih sokova, birajte one prirodne.


Podijeli: Facebook Twiter