Do više gostiju i blogerima

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Danas ce svoj strucni posjet Istri završiti prva ovogodišnja grupa svjetski poznatih stranih blogera koji su se tijekom petodnevnog boravka i uz vodstvo županijskog odjela za turizam upoznali s dijelom istarske turisticke ponude - od specificnih sadržaja u unutrašnjosti, projekata vinskih cesta i cesta maslinovih ulja, eno-gastronomije, kulture i prirodnih ljepota do najpoznatijih ljetovališta i malih obiteljskih hotela.

Putovanje pod nazivom "Press blogging trip" nastavak je lani zapocete promocije istarskog turizma putem bloga. Uz standardni marketing i posjete stranih turistickih novinara, promidžba putem socijalne internetske mreže posjetiteljima i turistima omogucuje brzo i dinamicno širenje informacija.

Resorni procelnik Denis Ivoševic lanjska iskustva ocjenjuje odlicnim te najavljuje dolazak još dvije grupe blogera u Istru.

- S obzirom na ti da se u Odjelu za turizam bavimo internetskim marketingom, tražili smo bloger huntera, osobu koja poznaje Istru, zna novinarski posao u turizmu i ima dobre veze u svijetu novinara-blogera. U kratkom roku našli smo Barryja Napiera, medunarodnog strucnjaka i novinara iz podrucja hotelijerstva, koji i dovodi blogere u Istru.

Krajem svibnja dolazi još jedna grupa blogera iz SAD-a, Japana i Indije, a predstavljaju eminentne lifestyle revije. Drugu grupu, koja dolazi krajem lipnja, cine cijele obitelji koje pišu blogove usmjerene na obiteljski turizam, kaže Ivoševic.

U grupi koja završava posjet su Britanac Mark Smith, autor prirucnika za ljubitelje putovanja vlakom koji obuhvaca niz zemalja Europe i svijeta. Putovanje vlakom može biti jeftino i brzo, samo treba imati dobre informacije, smatra Smith. Dodaje da je u svoj vodic namjeravao uvrstiti i Istru, ali ostao je iznenaden cinjenicom da medunarodni vlakovi do nje ne stižu pa ce svoje informacije morati "prilagoditi" Poluotoku.

Njegov sunarodnjak John MacDonald, nadimka El Sordo, živi na relaciji Engleska - Španjolska i autor je niza tekstova i fotografija za revije iz osam zemalja. Povijesna dogadanja i arheologija neka su od polja na koja je posebno fokusiran pa je fasciniran Pulom i njenom bogatom kulturnom baštinom, koja ce zauzeti znatan dio njegovih putnickih zapisa.

Fotograf i pisac djecjih pripovjedaka Prodeepta Das porijeklom je Indijac, a živi i radi u Britaniji. Posebno je zainteresiran za škole i obrazovni sustav pa je izrazio želju da posjeti neku od istarskih škola i upozna se s funkcioniranjem dvojezicnosti. Posebno ga se dojmile prirodne ljepote Limskog zaljeva i gastroponuda. Mišljenja i iskustva s putovanja cesto komentira s kcerkom Pritom, studenticom na Oxfordu i pratiljom na ovom putovanju.

Patti MacCracken Amerikanka je nastanjena u Becu, a poznata je po bogatoj novinarskoj karijeri tijekom koje je clanke objavljivala u Wall Street Journalu, Guardianu, Knight International Press Fellowu i Chicago Tribuneu, u kojem je radila i kao urednica. Piše i reportaže i clanke za magazine aviokompanija pa je bila zainteresirana za mogucnosti koje se pružaju putnicima koji u Istru stižu avionom.


Podijeli: Facebook Twiter