Do udžbenika za upola manje novca


Na igralištu "žute" škole danas je u jutarnjim satima održan sajam rabljenih udžbenika. Na dijelu igrališta ispred Industrijsko-obrtničke škole prodavali su se rabljeni udžbenici za osnovnu školu, dok su se na igralištu ispred Gimnazije nudili udžbenici za sve razrede srednje škole.

- Knjige su skupe i sajam rabljenih udžbenika je odlična stvar da se za upola manje novca kupi potreban udžbenik. Dobro su očuvani i nema potrebe kupovati novi, rekla nam je jedna mama koja je s kćeri došla na sajam u kupovinu udžbenika za drugi razred srednje škole. Veli nam da je dobro što se udžbenici ne mijenjaju svake godine. Kazala nam je da su do podneva već pronašli gotovo sve što im treba, no ipak im je nedostajalo nekoliko knjiga. Kažu nam da je prosječna cijena rabljenih udžbenika oko 30 kuna, a za novi je potrebno izdvojiti oko 100 kuna pa i više, pogotovo za atlase.

Slično nam je odgovorila i jedna učenica trećeg razreda Medicinske škole koju smo zatekli kako provjerava popis i računa koliko će uspjeti prodati, odnosno zaraditi za kupnju potrebnih udžbenika.

- Donijela sam svoje stare udžbenike drugog razreda i prodajem ih. S novcem koji zaradim, kupit ću si udžbenike za treći razred, rekla nam je, napominjući da je, za razliku od gimnazijskih, udžbenike za takozvane strukovne škole malo teže pronaći jer se odmah rasprodaju.

Da je sajam odlična ideja svjedočila je velika gužva na cijelom igralištu. Bilo je ondje učenika i roditelja iz svih dijelova grada i svih škola, a bilo je i onih iz okolnih općina. Jutro su proveli u potrazi za potrebnim knjigama, no našlo se vremena i za zabavu. Pojedini učenici su tako uz prodaju igrali košarku, a bila je ondje i grupica učenika koji su uz gitaru proslavili početak školske godine.

Sajam je održan zahvaljujući suradnji Upravnog odjela za obrazovanje, sport i tehničku kulturu Istarske županije i Upravnim odjelom za društvene djelatnosti Grada Pule. (N. SOFTIĆ, snimio M. ANGELINI)  


Podijeli: Facebook Twiter