Do subote u Istru ušlo više od 104 tisuće putnika

M. MIJOŠEK
M. MIJOŠEK

Srpanj je u Istri, sudeći prema podacima, započeo bolje nego lani. Na graničnom prijelazu Kaštel jučer su se ponovo stvorile kolone. Bile su otvorene po tri ulazne i izlazne trake, kako bi se izbjegle neželjene gužve i zastoji u prometu. Ovaj je vikend, doznajemo, najjači do sada, što je dobra uvertira za srpanj.

Na graničnim prijelazima Kaštel, Plovanija i Požane u petak je ušlo 66.638 stranih putnika,  dok je izašlo njih 44.840. Što se tiče domaćih, ulazaka je bilo 6.118 , a izlazaka 5.659.

Tokom vikenda u državu je pristigao veliki broj turista, doznajemo iz Operativno-komunikacijskog centra PU Istarske. Spomenuti granični prijelazi za petak i subotu do podne bilježe 104.726 ulazaka te 69.560 izlazaka. Domaćih je ulazaka ukupno bilo 7.126, a izlazaka 28.278.

- Promet je očekivano pojačan, kao i svake godine, stoga smo na taj način i organizirali službu. Kolona koja se stvorila na kružnom toku prije GP Kaštel, preusmjerava se na GP Plovanija kako bi se smanjile gužve, izjavio je voditelj smjene Dario Pajtak.

Naglasio je i da je ovo najjači vikend do sada i sukladno tome očekuju da će idući vikendi biti još jači. Što se tiče sinergije slovenskih i hrvatskih policijskih službenika, kaže Pajtak, ona je izrazito dobra. Policijski službenici na graničnim prijelazima su se dobro pripremili kako bi promet tekao glatko i kako ne bi došlo do većih zastoja, čime bi se stvorile velike gužve.

Nesreće nisu zabilježene, dok je najveća kolona na izlazu iz države iznosila otprilike desetak kilometara, doznajemo iz OKC-a PU Istarske.

Kontaktirali smo i Turističku zajednicu Istarske županije želeći saznati kakvo je stanje po pitanju dolazaka i noćenja.

- Prvi dani srpnja pokazuju da Istra bilježi 14 posto više dolazaka i 12 posto više noćenja nego lani u istom razdoblju. To bi značilo da je u prvih šest dana srpnja po eVisitoru Istra ostvarila oko 120.000 noćenja više od prošle godine, što je  fascinantan podatak. Ukoliko su ti podaci točni, onda ćemo po prvi puta zaobići takozvanu srpanjsku rupu. A kako je prvi tjedan ovog mjeseca odlično započeo, siguran sam da će sljedeći biti još i bolji, kaže direktor TZ Istarske županije Denis Ivošević.Za sada, najveći broj posjetitelja Istre dolazi iz Njemačke, zatim Austrije, Slovenije i Italije, doznajemo od Ivoševića. (T. G.)

 

 


Podijeli: Facebook Twiter