Do studenoga završava dokapitalizacija Uljanika

Radnici vlasnici ukupno 71 posto kapitala pulskog brodograđevnog holdinga (M. MIJOŠEK)
Radnici vlasnici ukupno 71 posto kapitala pulskog brodograđevnog holdinga (M. MIJOŠEK)

Danas su na sjednici Vlade objavljeni konačni rezultati prve faze privatizacije Uljanika te je tijek realizacije prve faze ocijenjen uspješnim. Od ponuđena 84,2 posto kapitala pulskog brodograđevnog holdinga u posrednom vlasništvu države, sadašnji i bivši radnici su kupili 60,31 posto te zajedno s ranije stečenih 11,33 posto povećali svoj udio na 71,64 posto.

U dokumentima koje je danas objavila Vlada piše da su uljanikovci kupili 54,5 posto više dionica od postavljenog praga potrebnog za uspješnost prve faze privatizacije te da je odaziv zaposlenih bio veći od 87,43 posto.

Nakon što je uspješno provedena prva faza - privatizacija po modelu organiziranog radničkog dioničarstva u kojoj su radnicima po povoljnim uvjetima ponuđene dionice Uljanika iz portfelja države - slijedi druga. Vlada je najavila da će biti otvoren javni poziv za zainteresirane ulagače.

- U dokapitalizaciji Uljanika, između ostalih, sudjelovat će brodarske kompanije i fondovi za gospodarsku suradnju, kroz društvo posebne namjene (DPN/SPV) koje će se odazvati javnom pozivu. Moći će sudjelovati i svi drugi zainteresirani investitori. Državni imatelji suzdržavaju se od sudjelovanja u dokapitalizaciji. Ciljani rok za provođenje privatizacije Uljanika u drugoj fazi je kraj listopada 2012., najavljuju iz Vlade. (P. GREGOROVIĆ)

Državi ostaje 23,89 posto kapitala Uljanika
Nakon završetka prve faze privatizacije udio države u kapitalu Uljanika smanjio se s 84,2 na 23,89 posto. Pored gotovo 6.000 malih dioničara koji posjeduju 71,64 posto kapitala Uljanika, i države koja ima 23,89 posto, ostalih 4,47 posto u vlasništvu je deset inozemnih ulagača, koji imaju ukupno 0,82 posto, fonda KD Victoria (1,3 posto), Grada Pule i pulskog Vodovoda (0,99 posto) te "ostalih", 33 dioničara koji posjeduju 1,27 posto kapitala.


Podijeli: Facebook Twiter