Do sredine kolovoza vruće i sušno

Ilustracija (S. MILJEVIĆ)
Ilustracija (S. MILJEVIĆ)

Nevjerojatna vremenska slika koja se posljednjih mjeseci bilježi na području Istre poprima sve ekstremnije vrijednosti. Upravo završeni mjesec srpanj to je i više nego jasno potvrdio do sada nezabilježenim ekstremnim vrijednostima.

Visoke ljetne temperature zraka na ovim područjima neprekidno traju već gotovo puna dva mjeseca. Kiše u ta dva mjeseca gotovo da i nije bilo. Posljednja je na području Istre pala još u prvim danima lipnja nažalost i tada u skromnim količinama.

U potpunosti su izostale ljetne nestabilnosti i grmljavinske nepogode, nekoliko kraćih pljuskova zabilježeno je vrlo rijetko, ali i to bez velike koristi. Na djelu je jedna od najjačih i najdužih suša koje su posljednjih desetljeća pogodile Istru.

Već prvog dana srpnja na cijelom su području Istre zabilježene apsolutno najviše temperature zraka u dugom periodu mjerenja. Tog se dana temperatura zraka u Istri prvi puta popela do visokih i do sada nezabilježenih 39 stupnjeva. Nakon toga, temperature zraka gotovo su svakodnevno bile oko 35 stupnjeva.

Na kraju, ovogodišnji je srpanj postao apsolutno najtopliji u povijesti mjerenja. To je ujedno i drugi apsolutno najtopliji mjesec u povijesti, odmah nakon kolovoza iz 2003. godine, koji je bio za još jedan stupanj topliji.

Godine s kišnim i svježim ljetnim mjesecima daleko su za nama, ljeta su nam posljednjih desetljeća sve toplija i sve sunčanija. Rezultat su redovite dugotrajne suše koje pogađaju čitav poluotok. Posebno se ističu posljednje dvije godine u kojima bilježimo rekordno male količine oborina. Nedostatak oborina velika je prijetnja čitavom poluotoku, ugroženo je čitavo gospodarstvo, ali i sama kvaliteta života na tom prostoru!

Tek smo na početku kolovoza, do kraja ljeta ostaje još punih mjesec ili vjerojatnije dva mjeseca. Trenutno nema naznaka da bi se uskoro dogodila značajnija promjena vremena, ljeto se nastavlja u svom ekstremnom obliku.

To ujedno znači da će i kolovoz biti vruć i suh, katastrofalna suša nastavlja se i nije moguće predvidjeti njen kraj. Nalazimo se u najtoplijem i najsušnijem djelu godine, početkom kolovoza nije moguće očekivati ništa osim velikih ljetnih vrućina.

U idućih će desetak dana ili još preciznije sve do polovice kolovoza u Istri biti vruće, suho i sunčano. Možemo se tek nadati da bi do neke značajnije promjene moglo doći u drugoj polovici mjeseca. To je trenutno vrlo neizvjesno i nesigurno, izglednije je da bi se mogla ponoviti slika iz prošle godine u kojoj prave kiše nisu došle ni u kolovozu ali niti u prvim jesenskim mjesecima. (Priredio M. GRABAR)


Podijeli: Facebook Twiter