Do smrti Nebojše Šverka došlo zbog niza propusta

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Dva i pol mjeseca, tocnije, od 22. svibnja kada je roneci s bocama u akvatoriju autokampa Kažela kod Medulina smrtno stradao Nebojša Šverko (43) iz Pule, policija je nakon obavljenih izvida i kriminalisticke obrade u suradnji s nadležnim državnim odvjetništvom, utvrdila osnovanu sumnju da je za njegovu smrt odgovoran voditelj ronjenja Lucio Lorencin (56) iz Medulina.

Kao odgovorna osoba za strucnu organizaciju i provedbu ronilackog tecaja Lorencin je pocinio kazneno djelo prouzrocenja smrti iz nehaja, izvijestila je na konferenciji za novinare Nataša Rogic, iznoseci tek njegove inicijale. Tijekom izvida i krim-obrade utvrdeno je da je Lorencin, inace voditelj tecaja iz ronilackog kluba Centar u Medulinu, ucinio niz propusta i povreda standarda hrvatske ronilacke škole.



Lorencin naime, nije imao Šverkovu zdravstvenu dokumentaciju o sposobnosti za prakticni dio nastave (zarona) iako je na to bio obvezan, a prilikom ronjenja Lorencin je propustio dužni nadzor nad polaznicima tecaja te je zbog toga došlo do stradavanja.

Do nesrece je došlo, izvijestila je policija, kada je pet polaznika tecaja, medu kojima i Šverko, na dubini od oko 4 ili 5 metara vježbalo balansiranje i kretanje u moru. Lorencin nije nadzirao sve polaznike, vec je u moru radio sa svakim polaznikom pojedinacno, a da prije toga nije formirao parove ili grupe.

Tako Lorencin, navode u policiji, kad je radio s jednim polaznikom, nije imao nadzor nad ostalima stoga nije ni primijetio da je Šverko nestao. Njega su nešto kasnije uocili turisti iz kampa Kažela koji su primijetili da u besvjesnom stanju pluta na površini. Nakon izvlacenja na kopno pokušali su ga reanimirati do dolaska Hitne pomoci koja ga je potom prevezla u Mornaricku bolnicu. Nažalost, Šverko je, sat vremena nakon stradavanja, ondje preminuo.

Nebojša Šverko bio je procelnik podrucnog ureda Državne uprave za zaštitu i spašavanje u Istri, a bio je i zapovjednik inženjerijske satnije Leteci medvjedici 119. brigade i tajnik UHDDR-a Istarske županije. Svoj doprinos je dao radu Centra 112, neko vrijeme je radio i u Uredu za obranu. U trenutku stradavanja Šverko je polagao za svoju prvu zvjezdicu.


Podijeli: Facebook Twiter