Do sela Rupeni razrovanom kaldrmom

Cesta za Rupene poslije kiše
Cesta za Rupene poslije kiše

Naše malo selo ima nekoliko problema koji nam narušavaju normalan život. Za rješavanje svakog od njih treba puno vremena, dopisa i kucanja na vrata, a na kraju ni to ne urodi plodom. Obraćala sam se svugdje, ali sam već pomalo ogorčena i ljuta, kaže Ljerka Mikić jedna od malobrojnih stanovnika Rupena kraj Baderne, najistočnijeg sela na području Grada Poreča.

Glavni problem je neadekvatan pristupni put do sela, oko kilometar makadamskog puta. Ljerka Mikić i njen suprug u Rupene su doselili 1998. Svidjelo im se, kaže Ljerka Mikić, ovo malo i tiho mjesto, koje nije previše udaljeno od grada. Tu su najprije kupili i uredili jednu kuću i kasnije ju prodali te napravili novu tik do nje.

Selo zapravo živne u ljetnim mjesecima kada dođu turisti jer je većina kuća uređena za iznajmljivanje. No, do sela koje se nalazi na rubu šume moraju doći uskom makadamskom cestom. Cesta se, veli naša sugovornica, nasipavala barem jednom godišnje, što nije uvijek bilo dovoljno, ali je funkcioniralo. No, zadnji put je nasipana u prosincu 2012. Kiše su u međuvremenu isprale šljunak, a put do sela pretvorio se u kaldrmu. 

- Kad smo se doselili 1998. naš glavni problem bila je cesta i odvoz smeća. Uspjeli smo se dogovoriti s Uslugom da nam postave veliki kontejner na ulazu u selo. Ovdje boravimo 12 mjeseci u godini i nekako smo se snalazili s cestom, ali godine prolaze a problem ostaje.

Kad bi nasipavali prilazni put kamion bi ispustio šljunak, radnici bi ga malo razgrnuli i ostavili da se sam utaba, ali ovdje nema toliko prometa da vozila izravnaju put. Jednom nakon što su nasipali išla sam šetati i krivo stala na jedan veliki kamen od materijala koji su nasipali i slomila nogu. Ali nekome u gradu takve je probleme nemoguće dokazati. Zvala sam i obraćala se nekoliko puta zaduženima za održavanje cesta u gradskoj upravi, ali sada ni šljunak nismo dobili, jada nam se Mikić.

Mikić napominje da su platili sve komunalne doprinose i plaćali komunalnu naknadu, a prema ugovoru Grad je bio dužan u roku od tri godine asfaltirati put ili vratiti novac. (V. HABEREITER; snimila J. PREKALJ)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter