Do sada najviše pojeftinila piletina i biljno ulje

Ilustracija (N. LAZAREVIĆ)
Ilustracija (N. LAZAREVIĆ)

Lani je u Hrvatskoj prvi put zabilježen pad potrošačkih cijena. Dok smo 2013. tijekom cijele godine izvještavali o stalnom porastu cijena hrane, a lani smo imali poskupljenja i pojeftinjenja, ovogodišnji su siječanj i veljača protekli u posve novom ozračju.

Prošloga je mjeseca naime objavljeno da je u eurozoni deflacija produbljena jer su cijene na malo u siječnju pale 0,6 posto na godišnjoj razini, najviše od srpnja 2009. godine. Državni zavod za statistiku objavio je pak da su potrošačke cijene u Hrvatskoj u prosincu lanjske godine pale 0,5 posto na godišnjoj razini, dok su u cijeloj 2014. bile prosječno 0,2 posto manje nego godinu dana prije.

Pileći file po 39,99 kuna

Tako će 2014. godina, kako vele, ostati prva godina u kojoj je hrvatska ekonomija poslovala u uvjetima pada opće razine potrošačkih cijena, odnosno deflacije. To je, slažu se gospodarski stručnjaci, djelomice posljedica pada cijena nafte na svjetskom tržištu, pa tako i kod nas, zatim sve veće konkurencije stranih trgovačkih lanaca, ali i sve slabije domaće potražnje. I dok pad cijena, naravno, raduje potrošače ali i trgovce koji napokon imaju više posla, stručnjaci vele kako deflacija, u konačnici, ne može donijeti ništa novog, a vjeruju kako ni potrošači neće odmah trošiti već će "višak" novca trošiti na podmirenje nagomilanih dugova i minusa.

- Piletina nikada, otkako ovdje radim, nije bila ovako jeftina. Evo, danas smo dobili još niže cijene pilećeg filea koji sada košta 39,99 kuna, naveo nam je jedan od mesara na pulskoj tržnici. Inače, na njegovu se štandu grill piletina prodaje po 19,99 kuna, a meso mlade kokoši po 17,99 kuna. Posjetimo se, još nedavno je kokoš koštala od 22 do 25 kuna, a cijena purećeg filea lani je u ljetnim mjesecima u trgovačkim centrima narasla do cijene od čak 79 kuna za kilogram. Trenutno kilogram tog istog purećeg filea košta čak 20 kuna manje.

Premalo novca, previše troškova

- Da, moram priznati da sam primijetila da je meso dosta pojeftinilo, posebno pileće, no za nas penzionere još je uvijek sve dosta skupo, komentirala je cijene Puljanka Evelina Matošević uz riječi da penzioneri uvijek moraju živjeti skromno jer za više nemaju.

- Možda piletina i jest pojeftinila no dobre su stvari još uvijek skupe. Primjerice riba je generalno preskupa, a što se tiče mesa meni recimo nedostaje jaretina koja se u Istri ne može kupiti ni za lijek, iako kozu imamo u grbu, naveo nam je jučer Danijel Mikulaco navodeći da je još uvijek jako skupo i maslinovo ulje, kojeg dosta koriste, a problem mu je i što na tržnici ima dosta onih koji preprodaju voće i povrće.

Da je hrana, i uz recentna pojeftinjenja, još uvijek skupa potvrdila nam je i mlada mama Vesna Dominis riječima da na mjesečnu prehranu za tročlanu obitelj troši i preko dvije tisuće kuna.

- Obzirom da imamo malo dijete najveći su nam izdatak ipak pelene i kašice, ali i robica za njega koju vrlo brzo preraste. Junetina je primjerice još uvijek dosta skupa, ali ni svakodnevna kupovina "kruh i mlijeko" nije jeftina, veli nam uz pojašnjenja da porođajna naknada od 1.500 kuna dostatna samo za dječje potrebe te zaključujući kako vjeruje da sve obitelji danas imaju premalo novca, a previše troškova. (Borka PETROVIĆ, snimio Neven LAZAREVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter