Do sada i najbogatiji i najraskošniji Mercatino

Mercatino di Natale (N. O. R.)
Mercatino di Natale (N. O. R.)

 Iz godine u godinu, Mercatino di Natale, kojemu je ovo sedmo po redu izdanje, sve je raskošniji i bogatiji ponudom koja, kada se zagase svijetla reflektora i prodaju sve izložene stvari, ima za cilj pomoć bližnjima. Naime, od svog samog starta Božićni je sajam rukotvorina, organiziran od stane članica Zajednice Talijana Rovinj "Pino Budicin" imao humanitarni predznak, da bi ove godine novac od prodaje bio usmjeren prema Žminju, i to u korist jednog oboljelog petogodišnjeg dječačića. Upravo, poznata "kako cilj opravdava sredstva", u onom najboljem smislu i na djelu je pokazalo dvadesetak žena ZT koje su tijekom čitave godine, upravo ne birajući sredstva za rad - vunu, konac, boje, igle, škare, ljepilo pa i poneku pilicu il' kliješta kao i sve druge "ženske" alate izrađivale blagdanske ukrase - od "obučenih", šrikanih i oslikanih kuglica za bor, preko stolnih blagdanskih aranžmana, vezenih stolnjaka i nadstolnjaka, pa sve do pletenih i kukičanih toplih odjevnih predmeta - šalova, rukavica, džempera i kapa do originalnog nakita. Njima su se pridružili i klinci i klinceze Talijanskog dječjeg vrtića "Naridola" te učenici Talijanske srednje škole, ali i prijatelji i prijateljice Zajednice Talijana donacijom slika.

Sve to, pa i više od toga, bio je i jedan od razloga što je Mercatino di Natale, ove godine bio i najljepši i najraskošniji do sada, te ne treba čuditi i da je veliki dio ponuđenog, uz čašu kuhanog vina il' biškot, nestajao u hipu. Stoga i doznajemo, da bi se sajam i održao do 17. prosinca kao što je i najavljeno, ponovno valja ubaciti u petu brzinu, zasukati rukave i prionuti izradi novih blagdanskih ukrasa. Sam Mercatino di Natale, imao se svečarski početak.

Predsjednik Zajednice Talijana, Marino Budicin podsjetio je prisutne i na činjenicu da Zajednica ove godine proslavlja 66. godina postojanja dok je KUD-u "Marco Garbin" godinu dana više. Tim je povodom Budicin, zahvalio svim svojim prethodnicima na zalaganju i entuzijazmu najavivši pri tom i bogata događanja i rad brojnih sekcija ZT ubuduće.

Njegove zahvale išle su u više smjerova od onih upućenih "Mini i midi cantanti"-ma, kao i solistima koje su uvježbali Vlado i Biba Benussi, preko onih upućenih Dramskoj skupini mladih i jako mladih koji su izveli igrokaz "Watussi", do članovima KUD-a "Marco Garbin", koji su otpjevali jednu od najpoznatijih rovinjskih bitinada "Li ven soun par li Casale".

Ujedno, večer kojoj su prisustvovali i župan i dožupanica Valter Flego i Viviana Benussi, te gradonačelnik Rovinja i predsjednik Vijeća Giovanni Sponza i Davorin Flego bila je posebna i za jednu vrijednu studenticu i aktivnu članicu Zajednice Talijana. Naime, Rovinjka Roberta Venier, studentica treće godine Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli, Odjel znanosti o moru primila je godišnju stipendiju u iznosu od 500 eura, koju drugu godinu za redom obitelj Cavallari iz Adrie, poklanja zapaženim studentima i aktivistima Circola. A ove je godine, komisija Zajednice Talijana odlučila da je dodjeli upravo Roberti. (Napisala i snimila N. ORLOVIĆ RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter