Do rujna obrtnicka škola na Vidikovac, glazbena u žutu zgradu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Iako radovi još nisu poceli, a do krajnjeg roka nedostaje manje od pet mjeseci, iz Istarske županije uvjeravaju da ce do pocetka sljedece školske godine, tocnije do 1. rujna, Industrijsko-obrtnicka škola sa svojih 255 ucenika i 50 djelatnika preseliti u zgradu praktikuma na Vidikovcu.

Tako bi u žutoj školi oslobodili mjesto Glazbenoj, koja mora iseliti iz upravne zgrade Uljanika jer joj nije produžen ugovor o najmu. Prema odgovoru koji nam je nedavno stigao iz Županije, osnivaca srednjih škola, sanaciju i adaptaciju praktikuma na Vidikovcu te preuredenje prostora tzv. žute škole za potrebe Glazbene škole namjeravaju izvesti za vrijeme školskih praznika, dakle u manje od dva mjeseca!

Procelnica Patricija Smoljan ovaj je plan preseljenja predstavila javnosti još u listopadu prošle godine, nakon što je Uljanik na molbu Županije Glazbenoj školi produljio ugovor o zakupu do kraja nastavne godine jer je prvotno ova škola sa svojih 425 ucenika i njihovih profesora trebala iseliti prije desetak dana, tocnije 1. travnja.

Iako je time dobiveno tek nešto malo na vremenu, osim izrade dokumentacije i izbora izvodaca radova, i to tek za prvu fazu, konkretnih radova još nema. U školama su stoga ostali iznenadeni što Županija ustraje pri ovim rokovima koji im zvuce kao znanstvena fantastika te porucuju nadležnima da nece pristati na preseljenje ako im ne omoguci jednake uvjete rada.

Najdeblji kraj u ovakvoj brzinskoj pretumbaciji izvukla bi Industrijsko-obrtnicka škola zbog ocajno loših uvjeta zgrade praktikuma na Vidikovcu kojoj godinama prokišnjava krov, što je izazvalo oštecenje citave konstrukcije, greda, stropa, zidova, instalacija i podova, a o cemu smo i mi svojevremeno pisali.

Županijski plan "Pulske srednje škole" predvida gradnju Centra novih tehnologija na Vidikovcu u koji bi se grupirale škole slicnih programa, a koju su sve škole, ukljucujuci Industrijsko-obrtnicku, podržale. No sada im se, vele, namece preseljenje u derutnu radionicu koja se ne može u svega dva mjeseca školskih praznika dovesti u funkciju prave škole.

I u Glazbenoj školi vlada velika neizvjesnost jer se rok za njihovo iseljenje približava nakon što je pulsko brodogradilište odlucilo prenamijeniti Upravnu zgradu. Županija je imali vremena cetiri godine pronaci novu lokaciju za ovu školu jer je ona još u rujnu 2007. hitno iselila iz svoje maticne zgrade u Ciscuttijevoj ulici zbog opasnosti od urušavanja, otkad živi u podstanarstvu. (Maša JERIN)

VIŠE U TISKANOM IZDANJU OD SRIJEDE.


Podijeli: Facebook Twiter