Do ribara ne dopiru informacije o EU-natječajima

Ribari mogu dobiti do 400 tisuća eura po projektu ukoliko prenamijene svoje ribarice
Ribari mogu dobiti do 400 tisuća eura po projektu ukoliko prenamijene svoje ribarice

Bliži se rok za prijavu na natječaj Europske komisije Čuvari mora (MARE/2013/09), kojim se potiče ribare za izlazak iz ribarstva i bavljenje drugim poslovima vezanima uz more. Do 18. listopada svi zainteresirani ribari trebali bi predati dokumentaciju. Kad uzmemo u obzir da je natječaj, osim hrvatskim ribarima, namijenjen i Grcima, Cipranima, Maltežanima, Talijanima, Slovencima, Francuzima i Španjolcima, onda je teško očekivati da će se naši ribari naći među onima koji će bespovratno dobiti 100 do 400 tisuća eura za pojedini projekt. Taj je novac, doduše, namijenjen tek za prvu godinu poslovanja izvan ribarstva, ali je svakako primamljiv zalogaj za osiromašene hrvatske ribare.

Mnogi od njih, međutim, nisu ni znali za postojanje natječaja EK-a koji je otvoren još koncem srpnja. Ribari koje smo upitali jesu li zainteresirani za takvo što blijedo su nas gledali, ne znajući uopće o čemu govorimo. Stoga smo kontaktirali njihovog najvažnijeg predstavnika pri Obrtničkoj komori, predsjednika Ceha ribara Vladana Bojića.

- Čuo sam za taj natječaj, ali nisam vidio nikakvu obavijest. Projekt o kojem govorite nije došao do nas ruku, iskren je Bojić. Odgovornost za tu neinformiranost ribara pripisuje Ministarstvu poljoprivrede, odnosno Upravi za ribarstvo, koja je, kaže, prezaposlena usklađivanjem naše regulative s europskom. To je, prema njegovom mišljenju, još jedan dokaz da smo potpuno nepripremljeni ušli u EU te da Uprava nije spremna za tako ogroman posao.

Kritizira i internetske stranice Ministarstva na kojima, kako smo se i sami uvjerili, nije objavljen nijedan europski natječaj pa ni ovaj još uvijek aktualni. Kaže da su njihove stranice tragikomične i da ne pružaju nikakve informacije. Obećava da će, bez obzira na malo pogubljenu Upravu za ribarstvo, Ceh pokušati biti što bolje obaviješten o europskim projektima i natječajima te o njima izvještavati članove. (Piše Bojan ŽIŽOVIĆ)

VIŠE O OVOJ TEMI ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter