Do referenduma voljom tri posto biraca

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U sklopu aktualnih razgovora o izmjeni Ustava pojavila se i gradanska inicijativa koja predlaže da se ublaži ustavna odredba prema kojoj se referendum može raspisati ako to zatraži deset posto ukupnog broja biraca u Hrvatskoj. Odbor za referendum, koji je prošle godine pokušao prikupiti dovoljan broj potpisa radi raspisivanja referenduma o ulasku Hrvatske u NATO, ali u tome nije uspio, sada predlaže da se broj potrebnih potpisa smanji s deset na tri posto ukupnog broja biraca. To bi znacilo da bi u dva tjedna za referendum trebalo prikupiti oko 132 tisuce potpisa umjesto sada propisanih 440 tisuca.

Aleksandar Hatzivelkos iz Odbora istice da je sadašnja ustavna odredba u potpunom neskladu s europskom praksom. Prema njegovim rijecima, u mnogim europskim zemljama kriteriji su daleko niži nego u Hrvatskoj: u Italiji je, primjerice, potrebno prikupiti 500 tisuca potpisa, odnosno manje od jedan posto, a u Slovackoj osam posto, ali u dvostruko više vremena nego u Hrvatskoj.

- Postojeca odredba u Ustavu prakticki onemogucava da se referendum raspiše tako da ga zatraže sami biraci. Mi smo to osjetili na vlastitoj koži, napominje Hatzivelkos, dodajuci da su prošle godine imali sastanak s predstavnicima Kluba zastupnika SDP-a. "Tada su nas nacelno podržali, a treba vidjeti kako ce reagirati u sadašnjem trenutku", kazao je Hatzivelkos i dodao da su SDP-ovom zastupnickom Klubu svoj prijedlog pismeno uputili i prošloga tjedna.

SDP-ov strucnjak za Ustav Josip Leko kazao nam je u utorak da nije dobio prijedlog Odbora, ali je podsjetio da se njegova stranka prije zalagala za to da se ustavna odredba o potrebnom broju potpisa liberalizira u skladu sa standardima starih demokracija u Europi. Pritom, medutim, upozorava da treba naci mjeru da ne bi svatko tko se sjeti bilo koje teme mogao "isprovocirati" referendum. Dobar primjer za to su temeljna ljudska prava: ako bi se tražio manji broj potpisa, morala bi se onemoguciti zloupotreba na nacin da, primjerice, netko pokuša raspisati referendum o jednakosti pred zakonom.

U svijetu postoje razlicita rješenja kad se radi o broju potpisa potrebnih da bi se referendum raspisao voljom biraca. Neke zemlje imaju odreden postotak ukupnog broja biraca, u nekim zemljama je propisan apsolutni broj (primjerice, 40 tisuca u Sloveniji), dok je u pojedinim, iako vrlo rijetkim slucajevima, poput Kalifornije, propisan postotak od broja biraca izašlih na prošle izbore.


Podijeli: Facebook Twiter