Do realizacije čak 185 verzija scenarija

Damir Avdić u Monteparadiso klubu (Z. ANGELESKI)
Damir Avdić u Monteparadiso klubu (Z. ANGELESKI)

Na konferenciji za novinare ekipe filma "Agape" redatelj Branko Schmidt kazao je da je ovim filmom želio zaokružiti trilogiju koju čine filmovi "Ljudožder vegetarijanac" i "Metastaze" što treba prije svega biti kritika društvu.

- U ovom filmu, odnosno ovim filmom najviše sam htio razumjeti junaka, a sve kreće od Ive Balenovića. Reći ću samo da je to moj jedanaesti film u Puli, u Areni, ali bio sam toliko uzbuđen da sam se noć uoči prikazivanja u Areni probudio u 4 sata. Filmu je prethodio veliki rad, dugotrajan, za 'Metastaze' smo imali 85 verzija scenarija, a za 'Agape' čak njih 185. Tu nije tema je li je lik pedofil ili nije, nego samo etiketiranje, kako društvo prihvaća i gleda na nekoga tko je drukčiji, važno je biti ukalupljen, ne biti drukčiji od drugih, rekao je Schmidt.

Režiser je rekao i da je tražio i dobrog, dragog, smotanog protagonistu i onda je tu došla suradnja s Goranom Bogdanom, koji je sam rekao da mu je to bila "najhrabrija suradnja" te da je vrlo lijepo radio s mladim glumcima.

- Stvarno smo se svi vrlo dobro snašli, a mladim je glumcima s jezičnog aspekta puno pomogla Helena Buljan, koja je radila s njima za izgovor, kazao je Bogdan.

Nadalje, saznali smo da se film snimao mjesec dana, da je za tu priliku sagrađena posebna crkva jer se nije moglo uzurpirati neku crkvu toliko vremena za snimanje.

Jasna Rosini zadužena za masku kazala je da je u zadnjoj sceni, zbog potrebe scenarija, trebala napraviti žestoku masku, ali se potrudila da ne bude i gadljiva. (V. B.)

Ocjena publike

1. ZG80, redatelj Igor Šeregi - 4,32

2. Ustav Republike Hrvatske, redatelj Rajko Grlić - 4,29

3. Uzbuna na Zelenom vrhu, redateljica Čejen Černić - 4,25

4. Ne gledaj mi u pijat, redateljica Hana Jušić - 3,94

5. Fuck Off I Love You, redatelj Anđelo Jurkas - 3,85

6. Goran, redatelj Nevio Marasović - 3,72

7. Lavina, redatelj Stanislav Tomić - 3,68

8. Naša svakodnevna priča, redateljica Ines Tanović - 3,57

9. Zbog tebe, redatelj A. Jurkas, A. Korovljev, T. M. Klarić - 3,48

10. Mrtve ribe, redatelj Kristijan Milić - 3,28

11. Kratki izlet, redatelj I. Bezinović - 3,25


Podijeli: Facebook Twiter