Do prve kuće za nekoliko stotina eura po četvornom metru

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Natječaji za prodaju nekretnina u staroj jezgri i osnivanje prava građenja na 50 godina za gradnju obiteljskih kuća po povoljnim cijenama, a namijenjeni su mladim ljudima do 40 godina, raspisuje danas Grad Vodnjan. U ponudi se nalazi sedam zgrada u Vodnjanu i jedna u Galižani te 14 građevinskih parcela u Vodnjanu. Program za poticanje stanovanja naziva se Vodyoung, pa i ime sugerira kome je namijenjen, a s oduševljenjem je prihvaćen ljetos na sjednici Gradskog vijeća Vodnjana. 

Obnova starih i neiskorištenih zdanja 

Naime, gradska uprava u svom vlasništvu ima niz neiskorištenih i zapuštenih zgrada, a istovremeno se suočava s iseljavanjem iz povijesnih jezgri naselja u njihove periferije. Ovim se programom, dakle, omogućuje mladima da riješe stambena pitanja po povoljnoj cijeni, a potiče se i napučivanje Vodnjana mladim ljudima iz drugih krajeva. Ukratko, najpovoljniji kandidati moći će po dobroj cijeni, za već nekoliko stotina eura po kvadratu, kupiti nekretninu i pritom čak i dobiti gradski poticaj za njenu obnovu, ili, po drugom modelu, uzeti zemljište na 50 godina, za jednu kunu po kvadratu godišnje, kako i na njemu izgradili kuću, uz naknadnu mogućnost otkupa zemljišta. Naravno, osnovni je uvjet u oba slučaja da ne posjeduju ikakav stan ili kuću.

- To je, s obzirom na današnje potrebe mladih i na problem iseljavanja, ne samo iz Vodnjana nego i iz Hrvatske, važan projekt koji bi trebao potaknuti mlade da ostanu živjeti tu. Ali nije namijenjen samo Vodnjancima, želimo i visokoobrazovane ljude dovesti u Vodnjan, da zajedno gradimo budućnost. Posebno nam je interes oživjeti starogradsku jezgru, da vratimo život i mladost u te kuće koje su trenutno prazne, rekao je gradonačelnik Klaudio Vitasović. 

Najveća zgrada ima 132 kvadrata 

Najveća nekretnina, zgrada, koja se nudi na prodaju ima površinu od 132 četvorna metra i prodajnu cijenu od 219 tisuća kuna, a najmanja od 14 kvadrata košta nešto manje od 171 tisuće kuna. Da se po tome zaključiti da cijena očito ovisi o stanju objekta. Ostale cijene nekretnina kreću se od oko 220 do nekih 630 eura po kvadratu. Zgrada u Galižani s 53 četvorna metra bit će oglašena s početnom cijenom od 227 tisuća kuna.

Zemljišta, točnije 14 građevnih parcela, nalazi se u jednom bloku s desne strane Istarske ulice u Vodnjanu iz pravca Pule, iza prvog reda kuća. Površina im iznosi između 430 i 608 četvornih metara, a u godišnju naknadu od jedne kune nije uračunat PDV.

- Velika je to pomoć u rješavanju stambenih problema. Pravom građenja s godišnjom naknadom od kune po kvadratu oslobađamo mlade tog velikog opterećenja, odnosno visoke cijene zemljišta za izgradnju obiteljske kuće. A s godinama, kada se situiraju, imat će mogućnost otkupiti zemljište na kojem im se nalazi kuća, poručio je Vitasović.

Kupac nekretnine imat će poček od dvije godine, ali će Grad uknjižiti prava zaloga na nekretnini u visini ugovorene cijene. Nekretnina za dvije godine mora biti stavljena u funkciju za stanovanje, s obnovljenom fasadom i stolarijom, a u tom roku kupac s obitelji mora prijaviti prebivalište na njenu adresu i zadržati ga narednih deset godina. Prema modelu prava građenja, nositelj prava dužan je u roku od godine dana ishoditi dokumente za građenje, a u narednih tri godine i podignuti objekt i osigurati uporabnu dozvolu. Prebivalište na toj adresi mora prijaviti tri godine nakon dobivanja dozvole za gradnju. Mogućnost otkupa zemljišta nositelj prava stječe u bilo kojem trenutku, a pravo građenja prenosi se u naslijeđe. 

Poticaje do trećine vrijednosti ulaganja 

Zanimljivo je da će Vodnjan za prodane nekretnine u povijesnoj jezgri nuditi i poticaje do jedne trećine vrijednosti izvršenih ulaganja, ali najviše do iznosa ugovorene kupoprodajne cijene.

- Ako netko kupi kuću za 10 tisuća eura, uz poček od dvije godine, a uloži u njenu obnovu 30 tisuća eura, moguće je da uz gradske poticaje od jedne trećine ulaganja dobije nekretninu za ništa, primjer je to pogodnosti koji je ljetos na sjednici gradskim vijećnicima slikovito dočarao gradonačelnik Vitasović.

Kriterij za odabir najpovoljnijih ponuđača bit će stručna sprema ponuditelja ili supružnika (i/ili izvanbračnog druga), prema kojoj za visoku dobivaju 40, za višu 25, a za srednju stručnu spremu 10 bodova. Po dužini prebivalište na području Vodnjana, ponuditelja i/ili supružnika, mogu ostvariti 30, 20 ili 10 bodova, a broj članova domaćinstva (supružnici i djeca) određuje hoće li ostvariti još 10, 15, 20 ili 25 bodova. Uključen je i kriterij zaposlenja prema kojem po 10 bodova ponuditelj i supružnik dobivaju ukoliko rade u tvrtki registriranoj na području Vodnjana.

Karakter programa otkriva i podatak da se za sudjelovanje na natječajima ne plaća jamčevina, inače uobičajena na nadmetanjima za kupnju ili najam gradskih nekretnina.

(Zvjezdan STRAHINJA) 


Podijeli: Facebook Twiter