Do prostornih planova i stanja u prostoru klikom miša

Medulin (M. ANGELINI)
Medulin (M. ANGELINI)

Na internetskoj stranici Općine Medulin dostupna je geoinformacijska GIS aplikacija za njeno područje, kojom se mogu pretraživati, pregledavati, analizirati i ispisivati podaci vezani za stanje u prostoru ili prostorno planiranje. Na taj se način pojednostavnjuje i olakšava izvlačenje podataka vezanih za gospodarenje ili korištenje prostora, ali i uvid u prostorno-plansku dokumentaciju.

Prostor općine u geografskom informacijskom sustavu prikazan je kao snimak iz zraka, a lokacije se mogu pretraživati preko naselja, adresa, katastarskih čestica… Sadržaji se mogu pregledavati prema temama: katastarske čestice, kućni brojevi, javne i zelene površine te općinsko vlasništvo. Zanimljivo je da aplikacija omogućuje i direktnu primjenu prostorno-planskih karata i to na način da se "preklapaju" preko satelitske snimke. Tako se jednostavnim klikom miša omogućuje uvid u, primjerice, namjenu određenog područja i, što je mnogima važno, sve to uz olakšanu orijentaciju zahvaljujući snimci u pozadini.

Osim preko medulinske internetske stranice, na GIS aplikaciju može se pristupiti i preko stranice gisportal.hr pulske Geogrupe. Ulaskom na "korisnike" omogućuje se pregled i sustava za općine koje su od ranije unutar istog sustava - Ližnjan, Cerovlje i Fažana, ali i za Arheološki muzej Istre te sustava za nekretnine (zemljišta, kuće i stanovi) na području cijele Istre ponuđenih na prodaju ili u najam.

Iako na prvu ruku sustav od korisnika zahtjeva prijavu na Gisportal, pregledavanje GIS-a za spomenute četiri jedinice lokalne samouprave moguće je i uz opciju "ulaz bez prijave", odnosno anonimno.

Jednako kao što je to slučaj s općinama Fažana, Ližnjan i Cerovlje, tako je i u medulinskom GIS-u moguće pregledavati Prostorni plan općine, odnosno karte prema korištenju i namjeni, prema postojećoj i planiranoj infrastrukturi, uvjetima zaštite prostora i slično. Tu su i karte za određena područja, odnosno katastarske općine Medulin, Banjole, Pomer i Pula, kao i pregled karata Prostornog plana područja posebnih obilježja Kamenjak. (Z. STRAHINJA)


Podijeli: Facebook Twiter