Do proljeća će se zavrtjeti jedra na Ivanovom malinu

Ivanov Malin u Medulinu (M. ANGELINI)
Ivanov Malin u Medulinu (M. ANGELINI)

Stara medulinska vjetrenjača brzo će profunkcionirati - kroz tri mjeseca dobit će jedro, točnije njih osam, pomični krov i mehanizam koji će mljeti žito. Bit će to, najavio je načelnik općine Goran Buić, simbol i atrakcija Medulina, lightmotiv turističke destinacije, ali i ponovno okupljalište mještana.

Cjelokupni projekt nosi naziv "Malin in Medulin", a da bi jedan od dva mlina mogao biti pušten u funkciju Ministarstvo turizma izdvojit će 800 tisuća kuna. Ostatak do 1,1 milijuna kuna, koliko je teška cijela investicija, pokrit će Općina.

- Ugovoreni su građevinski i stolarski radovi, malin će biti kao nekada s time što ćemo se voditi i standardima zaštite kakvih u 19. stoljeću nije bilo. Za sljedeću sezonu planiramo urediti i okoliš. Vidimo se za tri mjeseca na otvaranju, rekao je Buić u četvrtak uoči proslave rođendana Ivana Pošića, vlasnika malina izgrađenih 1870-ih na samoj obali, a koju je organizirala Općina u suradnji s OŠ dr. Mate Demarina i Dječjim vrtićem Medulin, udrugama i entuzijastima.

Pred brojnom publikom na kamene je zidove Ivanovog malina projiciran film o medulinskim vjetrenjačama, a učenica Sara Lorencin čitala je stihove "Malin na jadra". Svirali su i mali folkloraši, izveden je performans mlinara i mlinarice kojima su glumci vratili publiku stotinu godina unatrag, a predstavljena je i slikovnica "Priča o dvije vjetrenjače" vrtićke skupine Leptirići. (Z. STRAHINJA)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter