Do posla zahvaljujući EU-novcu

Mjesto nade - Zavod za zapošljavanje Pula (Milivoj MIJOŠEK)
Mjesto nade - Zavod za zapošljavanje Pula (Milivoj MIJOŠEK)

Nakon što su ustali sindikati i oporbene stranke, tvrdeći da vladajući rezanjem mjera i potpora za poticanje zapošljavanja šalju hrvatsku mladost iz zemlje, iz Hrvatskog zavoda za zapošljavanje jučer tvrde da su neki mediji pogrešno protumačili njihovu odluku i da se nijedna mjera aktivne politike zapošljavanja ne ukida, nego se "samo pojedine mjere redefiniraju tako da se sredstva efikasnije koriste". Tvrde da se nisu vodili praznom državnom kasom, nego poboljšanjem sustava, jer su se interna i vanjska evaluacija "pokazale da se kod pojedinih mjera novac iz proračuna trošio nekontrolirano i nedovoljno učinkovito po nezaposlene".

I visoko obrazovani radili za 2.400 kuna

- Posebno je mjera stručnog osposobljavanja bez zasnivanja radnog odnosa (SOR) provođena krajnje neselektivno, za nedeficitarna zanimanja, za osobe s VSS-om i bez institucije mentorstva, te je ozbiljno rušila cijenu rada. Naprimjer, uredi kojima je trebao inženjer građevine uzimali su mlade s burze da bi besplatno imali kvalitetnog radnika bez troškova, a radnici s VSS-om su radili za 2.400 kuna. Time je potpuno zaustavljeno klasično zapošljavanje mladih. Dakle, mjera će i ubuduće ostati, ali bitno redefinirana.

Bit će puno otvorenija najugroženijim skupinama na tržištu rada, a to su mladi koji su najviše do četiri mjeseca u evidenciji nezaposlenih, te dugotrajno nezaposlene mlade osobe, pojašnjavaju iz HZZ-a. Kažu da će, unatoč manjim proračunskim sredstvima, zbog znatno većeg priliva iz EU-fondova ovogodišnji budžet za poticajne mjere zapošljavanja biti veći nego lani. Ukupno računaju na 1,183 milijarde kuna.

Nabrajaju kako je u proračunu baš u stavci Aktivna politika zapošljavanja osigurano 268,5 milijuna kuna, ali je tu još 10,8 milijuna u Programu za Rome, te 444 milijuna za putne troškove onih na stručnom osposobljavanju. Što se tiče EU-novca, preko Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. godine očekuju 385 milijuna kuna, a još 65,4 milijuna iz Operativnog programa Razvoj ljudskih potencijala 2007.-2013.

- Za dugotrajno nezaposlene, nezaposlene bez završene srednje škole, za starije od 29 te one iznad 54. ostaje mogućnost korištenja svih mjera. Mlade osobe, osim SOR-a, mogu koristiti i druge mjere. Dakle, krug potencijalnih korisnika će biti uži, ali broj korisnika će biti isti ili veći, tvrde iz HZZ-a.

U prvoj odluci, međutim, za koju kažu da su je mediji pogrešno shvatili, zapisali su da privremeno obustavljaju zaprimanje i odobravanje zahtjeva za dio programa mjera aktivne politike zapošljavanja, a zahtjeve zaprimljene do 23. lipnja obrađivat će dok se ne utroše raspoloživa namjenska sredstva. Na sve korisnike koji su potpisali ugovore i počeli s radom ne utječu nove okolnosti.

Puno poslodavaca se okoristilo

Bruno Bulić, predsjednik Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije, kaže da se puno poslodavaca ovim mjerama okoristilo, dobili su radnu snagu na teret države, ali ima i korektnih koji su neke korisnike mjera zaposlili, doduše, većinom na određeno vrijeme.

- Normalno je očekivati da poslodavci maksimalno iskoriste bonuse koje im daje država, ali vidi se da neki imaju namjeru te kvalitetne ljude zadržati u radnom odnosu. Međutim, sve što je i bivša Vlada činila po toj osnovi također je išlo u profit poslodavaca. Sjetimo se smanjenja PDV-a za turizam, ili doprinosa za zdravstvo, nakon čega nijedan poslodavac nije radi toga povećao plaću radnicima, niti zaposlio dio radnika na neodređeno vrijeme. Zapravo, sve su beneficije koje im je dala država s namjerom da potakne zapošljavanje na stalno i povećanje plaća, uredno strpali u svoj džep.

U konačnici, za ovu nezaposlenost u Hrvatskoj i za izuzetnu disproporciju između ponude i potražnje radne snage, odgovornost snosi prije svega Hrvatska udruga poslodavaca. To je društveno neodgovorna asocijacija kojoj je cilj isključivo profit, ne vodeći brigu što se događa s mladima koji izlaze iz škola, s radnicima i općenito s društvom. Odgovornost ima i država koja im kroz zakone dopušta takvo ponašanje, bez čega nam poticaji ne bi ni trebali, kaže sindikalist Bulić, upozoravajući da u stranačkim pobunama protiv ovih promjena treba prepoznati i predizbornu kampanju. (Duška PALIBRK)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter