Do posla razvojem kompetencija za tržište

U radionice se uključilo devet korisnika (D. ŠTIFANIĆ)
U radionice se uključilo devet korisnika (D. ŠTIFANIĆ)

U studenom 2015. godine u Prihvatilištu za beskućnike započelo se s provođenjem psihosocijalne podrške za korisnike prihvatilišta. Do sredine veljače u savjetovalište je bilo uključeno ukupno devet korisnika.

Osobno osnaživanje korisnika

Rad u ovoj aktivnosti uključuje, kako doznajemo od ravnateljice Gradskog društva Crvenog križa Pula Jasne Vekić pod čijom je ingerencijom prihvatilište, osobno osnaživanje korisnika, prepoznavanje vlastitih jakih i slabih strana, podršku za aktivaciju na tržištu rada, razmjenu iskustava na razini grupe. Radionice psihosocijalne pomoći vodila je psihologinja Nataša Bajić Peteh, a rad s korisnicima uključivao je ponajviše razvoj kompetencija za tržište rada.

- Želim naglasiti koliko smo ponosni i zadovoljni da smo krenuli s ovom aktivnosti, veli nam Vekić dodajući kako o koristi govore najbolje sami korisnici usluge i njihovo zadovoljstvo, dodajući da je njih pet izabrano da, u sklopu projekta, upišu prekvalifikaciju ili edukaciju za neko od zanimanja u Pučkom otvorenom učilištu Pula.

Krajnji cilj je, naravnom, pronalazak posla. Inače, aktivnost "Uvođenje usluge psihosocijalne podrške" se provodi u sklopu projekta "Podrška u zajednici - TRIP B". Aktivnosti sličnog karaktera se provode kod svih partnera projekta. Nositelj projekta je Dom za odrasle osobe Vila Maria, a partneri su mu Gradsko društvo Crvenog križa Pula, Udruga osoba s intelektualnim teškoćama Istre i Udruga invalida rada Istre. Grad Pula je pridruženi suradnik projekta.

Koliko su im ove radionice pomogle u osnaživanju vele i sami korisnici prihvatilišta. Tako jedan od njih veli "Psihosocijalna pomoć mi pomaže u ovom trenutku, kad sam zbog oslabljenog zdravlja morao potražiti pomoć, i zahvalan sam sto sam je dobio. Edukaciju ću završiti, ja sam bio i nečiji radnik, a i vlasnik obrta. Znam što znači rad i odgovornost i bitno mi je da se opet zaposlim.".

Bitno im je da se zaposle

Drugi, pak navodi, da mu je ovakav rad vratio vjeru u ljude.

- Opet oko sebe vidim ljude kojima je stalo do mene, a to je dobar osjećaj koji te pokreće. Moj je cilj naći posao, doći pred vrata stana, otključati i reći sad sam doma, sjesti sa šalicom kave i odmoriti znajući da je to moja sloboda. Jako sam zahvalan na ovoj prilici i svaki puta kad na to pomislim, znam da postajem još bolji čovjek, koji se lako nasmiješi prvi i koji, i od najtmurnijeg otkupljivača boca, nakon par dana dobije osmijeh dobrodošlice i ljubazne riječi, kaže nam taj korisnik.

Jedna od korisnica dodaje kako se na radionice uključila jer je željela vratiti vlastitu vrijednost i samopouzdanje. Kako kaže, želi ponovo biti dobar roditelj i vratiti se prijateljima te kroz aktivnosti psihosocijalne podrške prepoznaje svoj prioritet. (B. PETROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter