Do porezne prijave putem interneta

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Erste banka je, kao i proteklih šest godina, na svojoj internetskoj stranici gradanima ponudila mogucnost elektronickog izracuna godišnjeg poreza na dohodak (www.erstebank.hr). Osim preko internetske stranice, do tako zvanog DOH obrasca moguce je doci i preko facebook stranice banke (www.facebook.com/erstebanka).

Lani je zabilježeno gotovo 250 tisuca posjeta internetskoj stranici gdje se nalazio DOH obrazac, a od 2005. ukupno je zabilježeno više od 700 tisuce posjeta. To je bio i ostao najprakticniji nacin popunjavanja porezne prijave.

Obrazac za izracun i prijavu poreza na dohodak za 2010. postavljen je u obliku excel datoteke u koju podnositelj unosi osnovne podatke, dok racunalni program automatski izracunava sve ostale parametre pa i ocekivani povrat ili porezni dug. Nakon što se taj dokument popuni i ispiše može se predati do kraja veljace u nadležnu ispostavu Porezne uprave prema mjestu prebivališta poreznog obveznika. Iz Erste banke navode da je izracun iskljucivo informativan i preporucuju dodatnu provjeru ispravnosti.

Medutim, uz ispisani obrazac se Poreznoj upravi mora priložiti potrebna dokumentacija o lani ostvarenim dohocima i olakšicama koje se prijavljuju. Rijec je o potvrdama o uplacenim kamatama banci za kredit koji je uložen u stambeni prostor (kupnja, izgradnja ili adaptacija prvog i jedinog stana ili kuce), odnosno uplacenim premijama osiguravateljima i mirovinskim fondovima te privatnim zdravstvenim ustanovama.

Umirovljenici ce obavijest o placenom porezu i prirezu u 2010. dobiti s podatkom o isplati mirovine u veljaci, a svatko tko je izvršio uplate za dopunsko zdravstveno osiguranje mora sam izracunati koliko iznosi suma uplata, jer HZZO od lani više na šalje potvrde od uplatama.

Svi ti troškovi, do iznosa do 6.000 kuna, donose povrat poreza, ako su ucinjeni u prvoj polovici 2010., jer nakon toga se kao olakšice priznaju samo uplate u dobrovoljni mirovinski fond i samo ako ih je izvršio poslodavac. Dakako, da za citavu 2010. vrijedi osobni odbitak, odbitak za uzdržavane clanove obitelji i invalidnost te povecani odbitak za brdsko-planinsko podrucje.

Porezna uprava je na svojoj internetskoj stranici (www.porezna-uprava.hr) objavila upute za ispunjavanje godišnje prijave poreza na dohodak, a informacija o tome se može dobiti i na besplatni telefon 0800 66 99 33.

Elektronski obrazac Erste banke: http://www.erstebank.hr/RBfiles/ErsteDOH2010.xls


Podijeli: Facebook Twiter