Do novih tvornica u Višnjanu - makadamom

Nova je tvornica sedam mjeseci zjapila prazna zbog neispunjenih obaveza Općine (J. PREKALJ)
Nova je tvornica sedam mjeseci zjapila prazna zbog neispunjenih obaveza Općine (J. PREKALJ)

Poslovna zona Višnjan-Milanezi profunkcionirala je prije desetak dana kada je s radom počeo prvi objekt, tvornica za preradu ribe tvrtke S.I.C. iz Vabrige. No, tvornica vrijedna deset milijuna eura prije toga je sedam mjeseci zjapila prazna zbog neizgrađene infrastrukture (ceste, kanalizacije i telefonske linije), koju je Općina prema ugovoru bila dužna omogućiti još prije dvije godine.

Općina je krajem prošle godine izgradila privremeni pročistač i osposobila telefonsku liniju, a ostalo je za izgraditi još prometnicu, budući da se trenutno do ove i još jedne tvornice koja se upravo gradi dolazi makadamskim putom. Kada će se ovaj problem riješiti, pitali smo višnjanskog načelnika Milana Dobrilovića. U pisanom odgovoru istaknuo je da je poslovna zona jedan od prioriteta u njegovom programu te će se nastaviti maksimalno zalagati za njezin razvoj i pružanje pomoći potencijalnim investitorima, no istaknuo je i podatak da dobar dio problema u poslovnoj zoni potječe iz vremena prethodne općinske vlasti i bivšeg načelnika Angela Matticha.

- U tijeku je iznalaženje sredstava za izgradnju prometnice i vjerujemo da će se to uskoro pozitivno riješiti. Ali imam potrebu napomenuti da moj prethodnik nije platio izvedene radove asfaltiranja na području cijele općine još od 2008. pa sve do 2013. godine. Dug samo za prometnice veći je od sedam milijuna kuna, a ako se pridodaju obveze preuzete iz ugovora (samo za prvu fazu), taj se iznos penje na više od 12 milijuna kuna. Novac koji je prihodovan od investitora, na njihovu žalost i savjest prethodnoj vlasti, nije namjenski trošen samo u poslovnoj zoni, kaže Dobrilović.

Dodaje da su prvi sloj asfalta dužni izgraditi do trenutka kada u zoni bude izgrađeno prvih deset građevina, odnosno hala. Do tada je, prema ugovoru, dopušteno da put bude u makadamskoj izvedbi. Za sada se, navodi načelnik, gradi druga građevina, tvornica peći na pelete, ali bez obzira na to, neće čekati da se izgradi prvih deset građevina, već pokušavaju već sada pronaći sredstva da se sadašnjim i budućim vlasnicima pogona omogući kvalitetnije poslovanje.(Vedrana HABEREITER; Jelena PREKALJ)

VIŠE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter