Do Nove godine stabilno, suho i relativno toplo

I dalje pune terase pulskih kafića (N. LAZAREVIĆ)
I dalje pune terase pulskih kafića (N. LAZAREVIĆ)

Izuzetno stabilno i relativno ugodno vrijeme glavna je karakteristika početka ovogodišnje zime u Istri. Mnoga se područja širom svijeta bore s neugodnim zimskim nepogodama. Jake ciklone, nezapamćeno jaki vjetrovi, snijeg na područjima gdje ga nije bilo gotovo čitavo stoljeće, niske temperature i nevjerojatno snažne snježne oluje samo su neke od slika i svakodnevnih vijesti koje do nas svakodnevno stižu.

Na području Istre, isto tako i na nešto širem području srednje Europe, slika je sasvim drukčija. Zima je započela uz stabilne vremenske prilike u kojima su gotovo svi dani sunčani i za ovo doba godine i više nego ugodni. Mjestimična magla i nešto niže noćne temperature zraka jedini su pokazatelj da je i na ovo područje stigla zima. Od posljednje kiše u Istri prošlo je već punih dvadesetak dana, što je nevjerojatno dug period bez kiše u mjesecima u kojima, gotovo redovito, kišnih dana ima više nego onih bez kiše.

Posebno treba spomenuti viša i planinska područja Istre gdje ovih dana prevladavaju gotovo idealni proljetni dani uz puno sunca, visoke temperature i bez snijega.

Razlog takvom vremenu prije svega treba tražiti u jakoj buri koja je obilježila početak prosinca, a nakon koje se na ovom području smjestila vrlo jaka i stabilna anticiklona visokog tlaka zraka koja podržava postojeće vremenske prilike. Bez obzira na vremenske prilike koje nas čekaju do kraja godine, već je sada sigurno da će to biti jedan o najneobičnijih završetaka godine.

Veliki su izgledi da će ovogodišnji prosinac biti najtopliji, najsušniji i najsunčaniji u povijesti praćenja vremenskih prilika na ovim prostorima.

Prognoze vremena za nastavak mjeseca prosinca i dalje su vrlo dobre. Neke se značajnije promjene vremena i dalje ne očekuju. Zadržat će se stabilno, suho i relativno toplo. Tek se pojedinih dana može očekivati nešto visoke naoblake. Na moru i uz zapadnu obalu Istre magla ili sumaglica mogu tek kratkotrajno poremetiti ugođaj zimskih jutarnjih sati. Najugodnije pa i najtoplije će i dalje biti u višim planinskim područjima koje jutarnje magle ne mogu dostići. Trenutno su veliki izgledi da će godina u Istri završiti bez većih promjena vremena, što ujedno znači i bez kiše, bez jakih vjetrova i bez snijega.

Podsjetimo se na događaj koji je obilježio kraj ne tako davne 2009. godine. Te je godine u noći s 18. na 19. prosinca južna područja istarskog poluotoka zabijelio debeli snježni prekrivač od dvadesetak centimetara. Snijeg se tom prilikom i zadržao nekoliko dana, nakon čega je došlo i do velikog zaleđivanja pri čemu su stradali mnogi mladi i stariji maslinici i mnoge druge osjetljive kulture.

Trenutno takve opasnosti Istri ne prijete. Ipak treba imati na umu da je zima tek započela te da se prava zima u Istri tek očekuje u narednim mjesecima. (Mario Grabar)


Podijeli: Facebook Twiter