Do nedjelje zatvoren za promet dio pulske obilaznice

(M.ANGELINI)
(M.ANGELINI)

Sutra, 15. rujna, započinju radovi na nekoliko "važnih" gradskih prometnica što će utjecati na prometovanje Pulom. Prije svega se tu misli na sanaciju kolničke konstrukcije na proširenom dijelu obilaznice na kojem su utvrđeni nedostaci na habajućem sloju asfalta. Sanacija će se izvoditi prema izvedbenom projektu izrađenom od zagrebačkog Građevinskog fakulteta, a za vrijeme radova, koji će se provoditi u četiri faze, vrijedit će privremena regulacija prometa.

Do nedjelje zatvorena obilaznica

Kako stoji u obavijesti o radovima pulske tvrtke Cesta, koja sanaciju izvodi o svom trošku kao izvođač radova, za promet će od ponedjeljka, pa do nedjelje, biti zatvorena dionica između dva kružna toka, onog na ulazu u grad i na križanju obilaznice i Valturske ulice.

Od srijede je, pak, za promet zatvorena cijela dionica proširenog dijela obilaznice, od rotora na ulazu u grad do Šišanske ceste. Prema obavijesti Cesta predviđa se da će i kompletna proširena obilaznica biti zatvorena za promet do 21. rujna, odnosno nedjelje, a zbog eventualnih nepovoljnih vremenskih prilika radovi bi se odužili.

U ponedjeljak započinje sanacija kolničke konstrukcije na proširenom dijelu obilaznice na kojem su utvrđeni nedostaci na habajućem sloju asfalta. Sanacija kolničke konstrukcije izvodi se prema izvedbenom projektu izrađenom od strane Građevinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, a za vrijeme izvođenja radova promet će se odvijati jednim kolničkim trakom.

Izvođenje radova je planirano u četiri faze te se okončanje radova očekuje do kraja rujna ove godine. Doduše, smatralo se da će se zbog kišovitog vremena sanacija odgoditi, međutim, izgleda da u ponedjeljak uistinu počinje dugoočekivana zamjena asfalta.

Radovi uz Mornarički park

- Nema govora o odgodi, jasno smo istaknuli da završetkom turističke sezone počinjemo s projektima, ili nastavljamo one koji su "mirovali" zbog ljeta. Jesen je period kada se intenzivno nastavljaju aktivnosti i već od ponedjeljka imamo nekoliko projekata s kojima se započinje. Prije svih sanacija obilaznice, odnosno zamjena habajućeg asfaltnog sloja u cijeloj dužini dionice uključujući i kružni tok na križanju s Valturskom ulicom, ali i niz projekata plinofikacije, te rekonstrukcije poput one nogostupa i dijela kolnika uz Mornarički park, kaže Damir Prhat, pročelnik Upravnog odjela za komunalni sustav i imovinu Grada Pule.

Prvog dana narednog tjedna započet će i radovi na sanaciji nogostupa i dijela kolnika na potezu od Besenghijeve do Rizzijeve ulice, odnosno uz Mornarički park. Radovima je predviđena zamjena cestovnog dijela i dijela rubnjaka prema parku, obnovit će se asfaltni zastor lijevog prometnog traka i nogostupa te će se duž nogostupa formirati zeleni pojas.

Za vrijeme radova promet će se odvijati uz pomoć semafora, naizmjeničnim propuštanjem. Po okončanju radova koji se planira do kraja rujna, onemogućit će se parkiranje na nogostupu, prilikom kojeg se vozilima zaklanja pogled na Mornarički park te će se omogućiti neometan prolaz pješacima.

Što se, pak, nastavka plinofikacije tiče, s obzirom da se pogon opskrbe gradskog plina gasi prema najavama iz Plinare u svibnju sljedeće godine, u ponedjeljak započinje plinofikacija Dobriline ulice, od Radićeve do Laginjine ulice u prvoj fazi, a potom do Rock Kluba Uljanik (uz Dom hrvatskih branitelja) u drugoj fazi.

Promet će se odvijati lijevim trakom Direktor Plinare Dean Kocijančić istaknuo nam je da je intencija što prije prirodnim plinom opskrbiti Istarsko narodno kazalište (INK), nakon čega će se radovi nastaviti prema Giardinima.

Plinofikacija Marsovog polja

Usto se nastavlja plinofikacija Gladijatorske ulice, ali i počinje polaganje nove plinovodne mreže u Ulici Marsovog polja, od Nazorove ulice do posljednjih kuća u ulici. Radovi će se izvoditi u fazama (po 200-300 metara), a prometovanje Ulicom Marsovog polja odvijat će se naizmjenično uz regulaciju semafora.

Jednako tako očekuje se da se radovi u Palisinoj ulici presele i gornji dio ulice, onaj u naselju, jer se trenutno izvode samo ispod obilaznice.

- Radovi u Palisinoj ulici su već počeli, ali samo u donjem dijelu ispod obilaznice prema Marini Veruda jer smo se vodili činjenicom da u naselju još ima turista. No, u tijeku je u gornjem dijelu označavanje instalacija i sve se pripremne radnje izvode za skorašnji početak radova, zaključuje pročelnik. (Goran ROJNIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter