Do Mušega uskoro automobilom

Postavljene oznake za nalazište Mušego (Damir MATOŠEVIĆ) 
Postavljene oznake za nalazište Mušego (Damir MATOŠEVIĆ) 

Grad Rovinj financirao je probijanje puta prema Mušegu, arhitektonskom lokalitetu koji s obližnjim gradinskim naseljem Monkodonja čini cjelinu.

Put će se uskoro nasuti šljunkom pa će se do tamo moći automobilom preko Kokuletovice i Šarižola. U planu je i probijanje pješačkog puta od Monkodonje do Mušega, kojim će posjetioci ove lokalitete moći obići u jednoj turi.

Naselje Monkodonja nalazi se oko pet kilometara od Rovinja prema Balama, a otkriveno je 1953. godine, kada su izvedena i prva iskopavanja. Od 1997. godine nastavljena su opsežna istraživanja i djelomična rekonstrukcija arhitekture naselja.

Naselje opasano kilometar dugim i na nekim mjestima tri metra širokim masivnim bedemima od suhozida smjestilo se na zaravni i širokim terasama koja su nastale vađenjem kamenih blokova za gradnju.

Bilo je naseljeno u razdoblju između 2000. i 1200. godine prije Krista, a procjenjuje se da je imalo oko tisuću stanovnika.

S Monkodonje puca pogled na južni akvatorij Rovinja pa su njegovi stanovnici, zaštićeni s dva ulazna labirinta, mogli motriti prilaze s mora.

Kasnije otkriveni tumuli na Mušegu nalaze se 500 metara zračne linije od Monkodonje. Arheolozi smatraju da su ova dva lokaliteta povezana i da su se na Mušegu pokopavali uglednici iz Monkodonje.

Istraživanja na dva lokaliteta vodili su arheolozi Arheološkog muzeja Istre i Zavičajnog muzeja Rovinj, koji o njima i skrbi. U istraživanjima su sudjelovali i studenti arheologije iz Zagreba, Berlina i Ljubljane.

Posebno su značajna bila istraživanja studenata iz Berlina, čiji je arheološki fakultet desetak godina financirao istraživanja na Monkodonji, a potom ih popularizirao u europskim znanstvenim krugovima. (A. POKRAJAC)


Podijeli: Facebook Twiter