Do ljetne sezone nova oprema i sunčalište na plaži Salbunić


Ministarstvo turizma odobrilo je 333.700 kuna za uređenje ližnjanske plaže Salbunić na temelju programa razvoja javne turističke infrastrukture u 2017. godini. To je tek dio od ukupno 3.187.500 kuna koje su u tri faze namjeravaju uložiti u ovu plažu i time poboljšati turističku infrastrukturu u ovoj općini. Matija Maurović, zamjenik ližnjanskog načelnika, kaže da

je Općina, nakon objave rezultata Ministarstva turizma, otpočela pripremne radnje za objavu javne nabave, s obzirom da je u općinskom proračunu osiguran ostatak potrebnih sredstava.

Uređenje pješačke staze uz obalu

- Radi se o prvoj fazi uređenja plaže koja obuhvaća pripremne radove, uređenje pješačke staze (šetališta) uz obalu, dohranjivanje plaže, sanaciju postojećeg betonskog sunčališta i postojećeg pristupa plaži i nabavku opreme (klupe, mjesta za presvlačenje…). Početak uređenja planira se odmah nakon provođenju javne nabave, nadamo se početkom 2018. godine, a radovi bi trebali biti gotovi do početka turističke sezone, najavljuje Maurović.

Općina je, podsjeća, predvidjela kompletno uređenje plaže u tri faze, a već se priprema dokumentaciju za prijavu druge faze na natječaj u istom ministarstvu koji se očekuje idućeg rujna. Riječ je o obiteljskoj plaži koja će nakon uređenja to postati u punom smislu, sa svim potrebnim sadržajima, kaže donačelnik.

Podsjetimo, u travnju ove godine Općina je putem projekta Istarske županije dobila 60.875 kuna namjenskih sredstava za izradu glavne projektne dokumentacije uređenja Salbunića.

Preostali dio ulaganja proveo bi se u iduće dvije do tri godine. Za taj dio planiraju se uložiti kako proračunska, tako i sredstva

Ministarstva turizma (Program razvoja javne turističke infrastrukture) i Hrvatske turističke zajednice, a dio bi se namaknuo i u sklopu projekata prekogranične suradnje.

Ulaganje od gotovo milijun kuna

Realizacija druge faze predviđena je koncem 2018. godine i početkom 2019. godine, a predviđa ulaganje u iznosu od 1.046.875 kuna. Tad bi se uredila stabilizacijska pera za plažu, postavili betonski platoi za ugostiteljske sadržaje i pozornica za razne manifestacije, te uredilo dječje igralište. Sanirao bi se sanitarni čvor, te postavila oprema: klupe, koševi, stalci za bicikle, jarboli, edukativna igrala. Na koncu, plaža će se i hortikulturno urediti, sadnjom stablašica, grmlja i trajnica, formiranjem travnjaka i sustava za navodnjavanje.

Maurović napominje da je teško procijeniti s kolikim će sredstvima u daljnjim fazama projekt podržati Ministarstvo turizma i ostali fondovi.

- No, očekujemo njihovu potporu. Prema financijskim mogućnostima, potrudit ćemo se slijediti planiranu dinamiku projekta.

Ližnjanski načelnik Marko Ravnić kaže da ga raduje činjenica što se, obnovom Salbunića, istinski krenulo s razvijanjem i izgradnjom turističke infrastrukture u ovoj općini.

- Ližnjan zaslužuje ovakvu plažu, a ovime je prvi korak k realizaciji tog cilja i učinjen, kazao je Ravnić.

Bura - Bura

Treća, posljednja faza namjerava se realizirati krajem 2019. i početkom 2020. godine, kad bi se uložilo 1.096.875 kuna. U toj će se fazi također postaviti betonski platoi za ugostiteljske sadržaje, urediti sportsko igralište i postaviti solarna rasvjeta, nastaviti postavljati oprema, uz daljnje hortikulturno uređenje, koje uključuje i sustav za automatsko navodnjavanje travnjaka. Nakon uređenja, plaža će postati obiteljska i dobiti ime Bura - Bura. (Mirjana VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ, snimio Neven LAZAREVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter