Do ljeta na području Tinjanštine kompletirat će se javna rasvjeta

(A. DAGOSTIN)
(A. DAGOSTIN)

Tinjanski su vijećnici na preksinoćnjem zasjedanju općinskog vijeća dali suglasnost za prijavu projekta izgradnje i opremanja Dječjeg vrtića u Tinjanu.

Taj će se važan objekt vrijedan 4,6 milijuna kuna prijaviti na natječaj Programa ruralnog razvoja (podmjera 7.4.) za koji prijave započinju 18. travnja, a rezultati bi trebali biti objavljeni krajem ljeta. Druga važna suglasnost koju su izglasali tinjanski vijećnici tiče se projekta energetske obnove zgrade područne osnovne škole u Tinjanu. Prijavljen je na natječaj "Energetska obnova zgrada i korištenje obnovljivih izvora energije u javnim ustanovama koje obavljaju djelatnost odgoja i obrazovanja" Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja. 

Azbestni krov 

Općinski načelnik Goran Hrvatin je kazao da je njihov projekt ušao u uži krug izbora, ali da će se tek za četiri mjeseca znati je li prihvaćen. Tim bi se radovima vrijednim oko 2,5 milijuna kuna izmijenio sadašnji azbestni krov, kompletna stolarija, elektroinstalacije te obnovila fasada. Polovicu radova financiralo bi Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja, 35 posto Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije, a preostalih 15 posto sama općina.

Vijećnici su se usuglasili sa zaduženjem od dva milijuna bez PDV-a za izgradnju javne rasvjete kojim će bit obuhvaćeno 12 sela (Starići, Pinčani, Brečevići, Milohanići, Milotići, Peljaki, Butori, Rudići, Pilari, Červari, Pajci, Vitasi, Brinjani i novo naselje Tinjan) koja još nemaju javnu rasvjetu ili im nedostaju rasvjetna tijela. Radi se o 140 rasvjetnih tijela. Uskoro će općina raspisati natječaj, radovi planiraju početi tijekom travnja, a time bi se do ljeta na području čitave Tinjanštine kompletirala javna rasvjeta. Očekuje se da će posljednju fazu postavljanja javne rasvjete na području općine sufinancirati Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja, ali još se ne zna u kojoj visini. 

Obaveza prema bolnici 

Općina Tinjan je također prihvatila sporazum s Istarskom županijom o preuzimanju dijela kreditne obaveze za izgradnju i opremanje Opće bolnice Pula. Udjel općine koji će se kvartalno isplaćivati od 2018. do 2036. godine ukupno iznosi 355 tisuća kuna. Godišnji obračun općinskog proračuna za 2016. godinu pokazao je da se lanjski planirani proračun ostvario tek polovično, od planiranih 10,8 milijuna kuna ostvareno je tek 5,1 milijun kuna. Na takvo je smanjenje upravo utjecala odgoda natječaja za granju novog dječjeg vrtića. (Anđelo DAGOSTIN)


Podijeli: Facebook Twiter