Do ljeta 2014. plin za cijeli pulski gradski prsten

Stara Plinara, Pula (N. LAZAREVIĆ)
Stara Plinara, Pula (N. LAZAREVIĆ)

Aktualni sat Gradskog vijeća Pule prošao je u znaku odgovora na pitanja vijećnika na temu, između ostalog, zatvaranja rive za promet, gradnje nove bolnice, plinofikacije naselja Busoler i Valdebek, rada toplane u Splitskoj ulici te nepristajanja na zahtjev taksista da se poveća cijena autotaksi prijevoza.

Odgovarajući vijećniku Radovanu Cveku (HSU), gradonačelnik Boris Miletić istaknuo je da će se o potpunom ili djelomičnom zatvaranju rive po završetku radova odlučiti koncem godine, nakon što se zgotove stručne prometne studije i vidi može li pulski promet dugoročno izdržati ukidanje ovog važnog prometnog pravca.

Na pitanje o plinofikaciji prigradskih naselja koje je uputio vijećnik Janko Žužić (HDZ) direktor Plinare Dean Kocijančić odgovorio je da će do ljeta 2014. godine biti plinoficiran gradski prsten, odnosno dio grada koji je već imao mrežu gradskog plina, dok bi plinofikacija prigradskih naselja bila realizirana u projektu plinofikacije Vodnjana, Fažane i Ližnjana, koji će apočeti 2015. godine. Žužić je na to istaknuo da će neki građani unatoč nalazištu prirodnog plina blizu Pule predugo biti bez ovog energenta, s čime se složio i gradonačelnik.

- Na Plinaru sam i do sada apelirao da ubrza radove i sasvim sigurno neću više tolerirati da naši sugrađani budu neobaviješteni o daljnjoj plinofikaciji, rekao je Miletić.

Na novo pitanje iz HDZ-ovih klupa, ono vijećnice Lovorke Tomičić zašto ga nije bilo na obljetnici pada Vukovara i proslavi oslobađanja generala, odgovorio je da nema namjeru dokazivati svoje hrvatstvo te da Grad aktivno sudjeluje u obnovi Vukovara, s kojim ima izvrsne odnose, a i pomaže informatičko opremanje grada heroja, kao i sve udruge proizašle iz Domovinskog rata.

Kao i na svakoj sjednici Gradskog vijeća, polemizirali su gradonačelnik i Ladonjin vijećnik Mauricio Licul, koji je iznova zahtijevao očitovanje vijeća o gradnji termoelektrane Plomin C, no to, smatra Miletić, nije tema za pulske vijećnike.

- Vi ste meni simpatični. Na Županijskoj skupštini želite rasprave iz domene gradskih vijeća, a na Gradskom vijeću da se raspravlja o Rovinju ili Županiji. Nakon toliko godina ovdje trebali biste znati što je u ingerenciji Grada Pule; mi o Plominu C ne možemo odlučivati. Kao legalist poštujem prostorni plan županije, kojim je predviđena termoelektrana na plin, rekao je gradonačelnik, što nije zaustavilo Licula da traži da Grad iskaže službeni stav o ovoj temi.

- Interesantno je da Ladonja o ovoj temi nije ništa govorila dok je Adris bio u igri za gradnju termoelektrane u Plominu. Kada se Adris povukao iz tog projekta sada bi odjednom Gradsko vijeće trebalo o tome raspravljati, zaključio je Miletić. (G. ROJNIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter