Do ljeta 2011. plinoficirano pola Pule

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nakon što je izgraden prsten novog plinovoda u obilaznici, pocela je plinofikacija naselja najbližih novoj i staroj plinari, gdje su smješteni spremnici i mjerno-redukcijske stanice, odakle ce se plinska mreža širiti do 11 tisuca korisnika gradskog plina.

Od listopada 2009. pa do danas položeno je oko 7,5 kilometara novog plinovoda - cetiri kilometra u Pješcanoj Uvali, 1,1 kilometar u krajnji dio obilaznice, gotovo kilometar i pol na Verudi Porat te 740 metara na Monte Ghiru (dosad). Dio plinovoda položit ce se u trup buduceg kraka obilaznice, a time ce se ostvariti i podloga za tu prometnicu.

Plinofikacijom Monte Ghira osigurat ce se prirodni plin za 473 domacinstva, cime ce uz 200-tinjak potrošaca u Pješcanoj Uvali te njih 440 u dijelu Verude Porat, na podrucju grada oko tisucu domacinstava imati mogucnost koristiti ovaj jeftiniji energent. Do kraja ove godine broj domacinstava koja mogu koristiti prirodni plin trebao bi porasti na oko 1.800.

- Do ljeta ce radovi u Pješcanoj Uvali i Verudi Porat biti gotovi, a do jeseni ce se zgotoviti plinofikacija Monte Ghira. Potvrdena je dokumentacija za postavljanje novog plinovoda u Šijani, Kaštanjeru i Monvidalu, potom u drugom dijelu Verude Porat, Vidikovca i dijelu Verude, a radovi ce startati ujesen, cime bi do ljeta 2011. bilo izgradeno pola nove pulske plinovodne mreže, naglasio je direktor Plinare Dean Kocijancic.

Nove cijevi postavljene su vec i u Kolodvorskoj, gdje je Plinara iskoristila otvoreno gradilište jer Herculanea ondje gradi kanalizacijski sustav. Slicno ce biti i tijekom godine, kad ce otvorena gradilišta na prometnicama omoguciti polaganje dijelova plinovoda koji ce se u buducnosti spojiti na novu mrežu. Tako se cijevi polažu, u suradnji s Gradom, u svaku prometnicu na kojoj se kroz program održavanja ili izgradnje komunalne infrastrukture izvodi rekonstrukcija.

Doduše, direktor Plinare priznaje da ipak ne ide sve po planu. Krivo je kišno zimsko razdoblje pa je do sada obavljeno 70 posto planiranih radova. Naime, djelatnicima Plinare kišno ili hladno vrijeme onemogucava spajanje položenih cijevi zavarivanjem, s obzirom na materijal koji se koristi. Ipak, skorašnji topliji dani, istice Kocijancic, zasigurno ce ubrzati radove.


Podijeli: Facebook Twiter