Do lipnja u umaški Dom useljavaju prvi korisnici

Napokon je izgrađen dom o čijoj je gradnji Grad počeo razmišljati još 2001. (T. KOCIJANČIĆ)
Napokon je izgrađen dom o čijoj je gradnji Grad počeo razmišljati još 2001. (T. KOCIJANČIĆ)

Početkom ovoga mjeseca podnijet je zahtjev za upis u sudski registar Doma za starije i nemoćne osobe "Atilio Gamboc" Umag, nakon što su gradski vijećnici na jednoj od proteklih sjednica donijeli odluku o njegovu osnivanju. Odlučeno je da mu skraćeni naziv bude Dom Umag, osnivač je Grad, a sjedište u Ulici 154. brigade Hrvatske vojske.

Građevinski dio objekta je dovršen, a kako doznajemo do Dijane Lekić, privremene upraviteljice Doma, provedena je javna nabava i odabrani izvođači za opremanje doma, posebno za kuhinju, a posebno za ostalu opremu s krevetima, ormarima i medicinskom opremom, te bi za dva do tri mjeseca ovaj dio poslova trebao biti gotov.

Lekić kaže da je još rano govoriti kada će Dom otvoriti vrata za korisnike, ali to će sigurno biti krajem prvog polugodišta ove godine, jer valja još dobiti sve potrebne dozvole da bi mogao započeti s radom.

Dom će pružati četiri vrste usluga - prvenstveno će to biti smještaj za bolesne i nemoćne kojima je potrebna stalna pomoć i njega drugih osoba, potom imat će dnevni boravak, stacionar i pružat će usluge korisnicima izvan doma - to su oni koji ne žele u dom, a imaju svoje određene potrebe koje im treba pružiti.

Objekt ima površinu od 3.720 četvornih metara, uz maksimalni kapacitet od 120 korisnika, kojima će na raspolaganju biti jednokrevetne, dvokrevetne i trokrevetne sobe, raspoređene na tri kata. Stambeni dio moći će primiti 44, a stacionar 52 korisnika, dok će kapacitet dnevnog boravka biti oko 30 osoba.

Za ugodniji život bit će im na raspolaganju i knjižnica, restoran, frizerski salon i polivalentna dvorana za kreativno provođenje slobodnog vremena. Investicija je bila planirana na ukupno 37 milijuna kuna (građevinski dio i opremanje), ali u konačnici će ipak stajati nešto manje. (V. HABEREITER, T. KOCIJANČIĆ)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter