Do kraja svibnja bit će položene sve plinske cijevi

(M. MIJOŠEK)
(M. MIJOŠEK)

Centar grada ovih je dana pravo gradilište. Ulice su raskopane, pješaci preskaču rupe, materijal, zaobilaze radnike… i pritom neminovno zaviruju u rovove. U tijeku je, naime, zadnji dio radova na plinofikaciji i to najužeg gradskog središta, ujedno i pješačke zone. Direktor Plinare Dean Kocijančić obišao je ovih dana gradilišta, od Castropole, Carrarine i Dobriline ulice, Danteovog trga do "žile kucavice" - Ulice Sergijevaca. Bila je to prigoda da ga upitamo kako napreduju radovi i, naravno, kada će biti gotovi.

Isključen plin

Za početak, nismo odoljeli ne upitati kakva je to neobična plinska instalacija na Giardinima - cijev na kuli (toalet) uz stubište ponad kina Valli. Naravno da su to zamijetili i brojni građani te se odmah pokrenula i rasprava na društvenim mrežama. No, riječ je samo o još jednom "ukrasu" koji gradu donosi plinofikacija. Kako doznajemo od direktora Plinare Deana Kocijančića, službeno, to je bajpas kojim se spaja Ulica Castropola, postavljen ondje da se ne bi zbog toga morao raditi novi kanal. A taj bi, novi kanal, kako pretpostavlja direktor, vjerojatno bio pun arheoloških nalaza. Inače, s postavljanjem prirodnog plina stiglo se do crkve sv. Franje Asiškog.

- Vadimo postojeću cijev po kojoj se napaja Castropola, jer da smo išli po toj ulici (od pizzerije Jupiter prema gore) morali bismo isključiti dovod plina vrtiću, kinu Valli te Zavodu za mirovinsko osiguranje. Planiramo da će spomenuti radovi biti zgotovljeni do sredine svibnja, pojašnjava nam direktor Kocijančić.

U Carrarinoj ulici koja od knjižnice ide prema Giardinima, nastavlja direktor, postavljen je plinovod te odrađeni priključci do Dvojnih vrata, a s iskopima se stiglo do Porezne uprave gdje slijedi polaganje cijevi. No, ondje su, osim plina, mijenjane instalacije za vodu te telekomunikacijsku mrežu. Budući da su završili s obilježavanjem trase kopanja, konkretni radovi započeli su i u Ulici Sergijevaca, na potezu od Danteovog trga prema Portarati, u dužini od 20-ak metara, pojasnio je direktor Kocijančić te napomenuo da će se danas u istoj dužini od tamo krenuti prema Forumu.

Asfalt u Smareglinoj

U Dobrilinoj ulici, u dijelu od raskršća s Radićevom ulicom do ulaza u stanicu vatrogasaca položen je novi plinovod. Premda se, nakon obavljene plinofikacije, najavljivalo da će se Smareglina ulica asfaltirati uoči Uskrsa, plan je promijenjen, jer se, kako su pojasnili iz gradske uprave, ovu frekventnu prometnicu ipak nije željelo zatvarati za promet tijekom blagdana. Ovih dana, stoga, predstoji njeno kompletno uređenje, po uzoru na Giardine i Veronsku ulicu.

- Prometnica, rubnjaci i nogostupi bit će kao i kod ostalih uređenih prometnica u užem centru grada, poput Zagrebačke i Istarske ulice te Giardina, rekao je Damir Prhat pročelnik gradskog Upravnog odjela za komunalni sustav i imovinu.

Stoga, malo će više strpljenja još koji dan trebati vozačima u vožnji ovom frekventnom ulicom kraj tržnice. (Sanda ROJNIĆ SINKOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter